Menu

Tonny Bruins Slot toegevoegd aan technische staf

Op verzoek van Ronald Koeman heeft Ajax Tonny Bruins Slot toegevoegd aan de technische staf betaald voetbal van Ajax. Bruins Slot gaat zich vanaf maandag 7 januari 2002 bezighouden met het maken van wedstrijdanalyses en is beschikbaar voor individuele trainingen. Hij zal zijn werkzaamheden in de technische staf van Ajax combineren met zijn functie als internationaal technisch manager, waarbij hij veel coördinerend werk verricht voor Germinal Beerschot Antwerpen en H.F.C. Haarlem.

Tonny Bruins Slot (van 1 april 1947 te Amsterdam) was tussen 1964 en 1972 profspeler bij DWS, FC Zaanstreek en Blauw Wit. Nadat een knieblessure een einde maakte aan zijn actieve loopbaan werd hij in 1972 trainer van FC Amsterdam.

In 1982 kreeg Tonny Bruins Slot zijn eerste contract bij Ajax als hoofd jeugdopleidingen. Op 7 mei 1985, de dag na het ontslag van trainer Aad de Mos, kreeg hij de leiding over Ajax 1 en loodste de ploeg naar het kampioenschap. In de 5 wedstrijden onder Bruins Slot boekte Ajax 3 zeges (waaronder een 3-2 overwinning op Feyenoord), speelde 1 keer gelijk en verloor 1 keer.

Tonny Bruins Slot was tussen 1985 en 1996 de rechterhand van Johan Cruijff. Eerst drie jaar als assistent bij Ajax (met als hoogtepunten de Europa Cup 2 in 1987 en eindzeges in 1986 en 1987 in de KNVB beker), vervolgens acht jaar in dezelfde rol bij Barcelona. Samen met Cruijff beleefde Bruins Slot grote nationale en internationale successen. Vier keer op rij (van 1991 tot en met 1994) werd Barcelona landskampioen, één keer won het de Spaanse beker (1990) en drie keer de Spaanse Super Cup (1991, 1992, 1995), terwijl ook de Europa Cup 1 (1992), de Europa Cup 2 (1989) en de Europese Super Cup (1993) in Barcelonese handen vielen.

In 1996 keerde Tonny Bruins Slot terug naar Nederland. Als manager international scouting vierde hij in 1997 het landskampioenschap met PSV en in de twee daarop volgende jaren de zege in de Johan Cruijff Schaal.

Ajax haalde Tonny Bruins Slot in 1999 terug naar Amsterdam als coach van Ajax 2. In de aanloop naar EURO 2000 werd hij toegevoegd aan de staf van bondscoach Frank Rijkaard voor wie hij met een team van onder anderen Ruud Krol, de huidige assistent trainer van Ajax, en voormalig Ajax-keeper Stanley Menzo wedstrijdanalyses verzorgde.

Bruins Slot hield zich dit seizoen vooral bezig met het structureren van Germinal Beerschot Antwerpen, de Belgische eersteklasser waarin Ajax een meerderheidsbelang heeft. Bovendien staat hij Gouden Gidsdivisionist H.F.C. Haarlem terzijde met raad en daad.

Bruins Slot vindt het een eer Ronald Koeman te helpende hand te mogen bieden. "Ik ga er helemaal voor. Ik kies honderd procent voor die man. Ik hoop dat ik voor Ronald Koeman kan zijn wat ik ook voor Johan Cruijff en Frank Rijkaard ben geweest. Ruud Krol is de eerste assistent van Ronald, zoals Carles Rexach dat was voor Cruijff bij Barcelona. Ik beweeg mij daar omheen. De rol die ik bij het eerste elftal van Ajax krijg, is mij op het lijf geschreven."