Menu

Top drie heeft geen problemen

RIJSWIJK (ANP) - De topdrie van de KPN Eredivisie heeft zich dit weekeinde opmerkelijk gemakkelijk gehandhaafd op de ranglijst. Vitesse had nog de meeste moeite te winnen, uitgerekend tegen zwakke broeder RBC Roosendaal (2-1). Feyenoord verstoorde het eeuwfeestje bij NEC (1-3) terwijl PSV zich uitleefde bij het uitgebluste Heerenveen (1-4).

Vitesse is nog altijd koploper in de competitie, maar de manier waarop de club zaterdag van RBC Roosendaal won, doet niet vermoeden dat de club die positie ook aan het eind van het seizoen zal innemen. Trainer Koeman ergerde zich vooral in de eerste helft dood aan het spel van zijn ploeg, die een vermoeide indruk maakte na de afgelopen tropenweken. Diarra en Zongo waren de Arnhemse doelpuntenmakers, Van Helmond deed nog iets terug namens RBC.

Feyenoord-trainer Van Marwijk keek met meer tevredenheid terug op dit weekeinde. Zijn ploeg bezorgde NEC de eerste nederlaag van het seizoen (1-3) en kwam geen moment in de problemen in De Goffert. Een eigen doelpunt van Wisgerhof zette de Rotterdammers op het goede spoor. De Australi~.er Emerton, tegen NEC als rechtsback spelend, zorgde voor de andere twee doelpunten. Wisgerhof hief in de tweede helft zijn ongelukkig moment van voor rust op met een tegentreffer.

Kezman was zaterdag de gevierde PSV'er in Heerenveen. De Joegoslaaf tekende voor alle vier de Eindhovense treffers in het Abe Lenstra-stadion en bracht zijn totaal daarmee op zeven. ,,Dit is echt een bevrijding voor hem'', constateerde trainer Gerets verheugd. Tegenover de vier doelpunten van Kezman staat de angst voor een mogelijke straf voor Bruggink. Die deelde een elleboogstoot uit aan Van Gessel. Scheidsrechter Wegereef ontging de actie, tv-beelden en rapportage van de waarnemer kunnen de aanvaller wel eens voor de tuchtcommissie van de KNVB brengen. Bruggink zelf sprak overigens van een ongewilde klap in een gevecht om de bal.

Met de opmars van Ajax begint de ranglijst weer een vertrouwd gezicht te krijgen. De Amsterdammers staan inmiddels op plek vier na een simpele overwinning (3-0) in Breda op NAC, dat de wedstrijd bijna gelaten over zich heen liet komen. ,,Dat is triest, zeker in een thuiswedstrijd. We moeten hieraan gaan werken, willen we niet lachwekkend overkomen'', vond trainer Ten Cate.

RKC Waalwijk bracht de positie van De Graafschap-trainer McDonald weer wat meer aan het wankelen. Door een doelpunt van Petrovic won RKC met 1-0 van de Doetinchemmers, die hun vijfde nederlaag op rij leden. Weinig trainersvreugde ook bij Fortuna Sittard, dat tegen AZ een punt pakte maar deze jaargang nog altijd niet weet wat winnen is en stijf onderaan staat. De Graafschap - Fortuna Sittard staat geafficheerd voor komende zaterdag.

In Tilburg bewees spits Bombarda het scoren toch nog niet te zijn verleerd. Trainer Westerhof had de Argentijnse spits van Willem II voor het eerst dit seizoen buiten de basis gehouden. Als invaller mocht hij het tegen FC Twente toch proberen. Prompt redde hij een punt voor de tricolores door de 2-2 aan te tekenen.