Menu

Topcoaches willen van golden goal af

Een aantal Europese coaches heeft zich gezamenlijk uitgesproken voor afschaffing van de 'golden goal' in verlengingen van voetbalwedstrijden. Het panel, met onder anderen de trainers Wenger (Arsenal), Del Bosque (Real Madrid), Houllier (Liverpool) en Rexach (Barcelona) vindt de huidige regel onbevredigend.

Liever willen de trainers terug naar het oude systeem, waarin een gelijk ge indigde wedstrijd altijd een half uur verlengd werd, ongeacht het scoreverloop in de extra tijd. Bij de huidige regel, sinds 1996 in het internationale profvoetbal gebruikt en ook wel sudden death genoemd, wint het team dat in de verlenging het eerste (gouden) doelpunt maakt.

,,Geen van de aanwezige trainers is voor de sudden death'', aldus Andy Roxburgh, hoofd van de technische commissie van de UEFA. Roxburgh zat de bijeenkomst voor. De trainers wisselden idee n uit op verzoek van de Europese bond. ,,Wij denken dat de charme van het spel ook zit in de wijze waarop een ploeg in de verlenging moet terugknokken na een achterstand'', stelde Arsene Wenger.

De trainers vinden het ook voor de toeschouwers onbevredigend dat een wedstrijd van het ene op het andere moment afgelopen is. ,,Wij zien liever een half uur verlenging, met daarna eventueel strafschoppen.''

Louis van Gaal voelt ook wel iets voor afschaffing van het fenomeen golden goal. Hij kwam na afloop van de training van Oranje in Ierland met een opmerkelijk alternatief. De Nederlandse bondscoach stelde voor in de verlenging iedere vijf minuten een speler uit het veld te halen om zo meer ruimte op het veld te scheppen met grotere kans op doelpunten. ,,Maar dat is zo revolutionair dat het wel nooit zal worden aangenomen'', zei Van Gaal er meteen bij.

Zijn collega's deden de UEFA donderdag nog meer voorstellen. Zo willen ze goed gedrag beloond zien. ,,Spelers die over een heleboel wedstrijden gezien drie gele kaarten verzamelen, worden nu geschorst. Eerlijker is het als je een gele kaart ook weer kunt kwijtraken na een aantal 'schone' wedstrijden'', vindt Houllier.

Ook zou het gezelschap het toegestane aantal wisselspelers op de bank willen vergroten. Het aantal wissels zou moeten worden verhoogd van drie naar vijf. Die twee extra wissels zouden tijdens de rust moeten plaatsvinden, om het spel niet extra te vertragen.