Menu
Topdag voor Roemeense weesjes

Topdag voor Roemeense weesjes

De Ajax Foundation heeft donderdag samen met de stichting van George Ogararu 25 weeskinderen een fantastische middag bezorgd. De sponsors van Ajax gaven de kinderen een Ajax-kledingpakket, waarna de weesjes een clinic kregen van Michele Santoni, Aron Winter en Ogararu zelf.

,,Direct nadat de loting Ajax aan Steaua Boekarest had gekoppeld heeft de Ajax Foundation contact gelegd met George Ogararu om dit project op te zetten”, vertelt Matthijs Slaakweg van de Ajax Foundation opgetogen. ,,We hebben de intentie om dit vaker te doen bij Europese uitwedstrijden en George doet veel voor kansarme kinderen. Ajax heeft een voorbeeldfunctie en we hebben de handen ineengeslagen. Door de sponsors hierbij uit te nodigen, willen we ook hen betrekken bij de maatschappelijke projecten van de Ajax Foundation.”

De sponsors kregen in een buitenwijk van Boekarest een presentatie van Andrea Ogararu over het project dat zij in Boekarest hebben met hun Culture&Sports Association, dat verbonden is aan ProVita. Roemenië telt zestigduizend weeskinderen en de Ogararu’s hopen door geld in te zamelen een sociaal centrum en een voetbalschool op te richten, waar over drie jaar hopelijk 700 kinderen van profiteren. George Ogararu introduceerde zichzelf simpel en effectief aan de sponsors: ‘Ik ben George Ogararu. Ik ben Ajacied.’ Hij oogstte direct applaus net als zijn vrouw een klein kwartier later na haar presentatie. ,,Wij zijn zo gelukkig dat Ajax dit mogelijk maakt. Ons doel is om weeskinderen een toekomst te geven.”

Cake met een snufje zout als welkomsritueel in Boekarest. Cake met een snufje zout als welkomsritueel in Boekarest.

Hoe blij de kinderen zelf waren, zagen de sponsors én de massaal toegestroomde pers gelijk. Nadat ze zich met hun kledinggift hadden teruggetrokken om zich om te kleden, leek het wel of er 25 andere kinderen uit het gebouw kwamen. Juichend van enthousiasme holden ze naar het voetbalveldje aan de overkant. ,,Ze stralen blijdschap uit en vreugde uit”, zag ook Aron Winter van nabij. De oud-Ajacied is mee als gast van Ajax voor de wedstrijd Steaua Boekarest - Ajax en gaf samen met Michele Santoni de clinic. ,,Het is natuurlijk wel anders als je met kinderen die kunnen voetballen een clinic doet, maar dit is ook heel leuk. Het is mooi dat Ajax, dat wereldwijd zo’n grote naam heeft, zich zo voor de gemeenschap inzet.”

Niet alleen de kinderen straalden; Het enthousiasme sprong ook van George Ogararu zelf af. ,,Dit is een grote dag voor deze kinderen. Ze geloofden mij eerst niet toen ik zei dat Ajax iets voor ze zou doen. Maar woensdag gingen ze al mee naar het stadion en daar zijn ze nooit eerder geweest. Daar keken ze al hun ogen uit. Ze wisten niet dat het zó groot kon zijn. Vandaag kregen ze ook nog deze geweldige clinic. Ik had niet durven dromen dat dit ooit zou gebeuren. Er is vandaag een droom uitgekomen en het is iets om nooit te vergeten!”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De sponsors van Ajax luisterden geboeid. De sponsors van Ajax luisterden geboeid.
Elke deelnemer kreeg een tas vol met Ajax-sportkleding. Elke deelnemer kreeg een tas vol met Ajax-sportkleding.
Ook de meisjes zijn verguld met de Ajax-tenues. Ook de meisjes zijn verguld met de Ajax-tenues.
Edwin van der Sar overhandigt de bal aan de jeugd. Edwin van der Sar overhandigt de bal aan de jeugd.
De rode laklaarsjes misstaan niet eens bij dit enthousiaste meisje. De rode laklaarsjes misstaan niet eens bij dit enthousiaste meisje.
Ogararu geeft een peptalk aan zijn team voor een onderling partijtje. Ogararu geeft een peptalk aan zijn team voor een onderling partijtje.