Menu
'Topklasse neigt naar betaald voetbal'

'Topklasse neigt naar betaald voetbal'

Voor Ajax was 2014 een heuglijk jaar. Voor het eerst in de historie acteren vier elftallen op het hoogste niveau. Om de balans op te maken blikken we met vier betrokkenen terug. In aflevering 1 Bart Logchies, trainer van Ajax Zaterdag. ,,Het jaar 2014 heeft ons mooie dingen gebracht.”

De Zaterdag 1 promoveerde vorig seizoen via de nacompetitie naar het hoogste amateurniveau. Voorafgaand aan het debuut in de Topklasse waren er twijfels. Hadden de Ajacieden er wel iets te zoeken? Ook Logchies tastte aanvankelijk in het duister, maar raakte na een stroef begin overtuigd van de overlevingskansen van zijn ploeg.

,,De laatste jaren ging de ploeg die via de nacompetitie gepromoveerd was er kansloos uit”, vertelt Logchies. ,,In het begin zag het er ook voor ons niet goed uit, maar we herstelden ons aardig. Ik ben positiever dan ik aan het begin van het seizoen was. Ik had het eerlijk gezegd moeilijker voor ons verwacht.”

Ajax bleef tussen begin september en half oktober een serie van zes duels ongeslagen en pakte daarin twaalf punten. De stap naar de subtop was gezet. Daarin hield Ajax geen stand, er kwam een kink in de kabel. Uit de laatste acht duels pakte Ajax slechts drie punten. Als nummer veertien, een directe degradatieplaats, ging de ploeg de winterstop in. De verschillen zijn echter minimaal. Er is dus nog niets verloren.

Ajax Zaterdag 1 staat momenteel op de vierde plaats in de Topklasse. Ajax Zaterdag 1 staat momenteel op de vierde plaats in de Topklasse.

Dat het Ajax de laatste maanden minder verging, is volgens Logchies ‘verklaarbaar’. ,,Siver Abdulrahman en Yuri Rose waren allebei lang geschorst en Kevin de Visser geblesseerd. Dat zijn drie steunpilaren. We hebben geen brede selectie, dus hadden moeite hun gemis op te vangen.”
In navolging van spits Mimoun Eloisghri benadrukt óók Logchies dat de kansen op lijfsbehoud afhankelijk zijn of de ploeg niet teveel blessures of schorsingen krijgt. In dat kader was de trainer teleurgesteld over de wedstrijd tegen Spakenburg (4-1 verlies), de laatste voor de winterstop, waar De Visser en Rience Schurman op de bon werden geslingerd. Ajax keek bij rust al tegen een 4-0 achterstand aan.

,,We hadden afgesproken om ons verlies te nemen en geen onnodige kaarten te pakken”, zegt Logchies. ,,De Visser en Schurman zijn nu geschorst voor FC Lisse, de eerste wedstrijd na de wedstrijd en een belangrijke bovendien. Daar ben ik teleurgesteld over. We hebben iedereen nodig.”

Over het avontuur in de Topklasse is Logchies zeer te spreken. Het is volgens hem goed vertoeven in een competitie vol met amateurbolwerken, die over prachtige complexen beschikken. ,,De Topklasse is in alles meer dan de Hoofdklasse: qua accommodaties, spelers, trainers, bestuurskamers etc”, zegt Logchies. ,,Waar je in de Hoofdklasse echt nog het gevoel had dat je bij de amateurs zat, neigt de Topklasse naar betaald voetbal. Het is een niveau waar meer gevraagd wordt, ook van de organisatie.”

Met bescheiden middelen weet Ajax zich vooralsnog aardig te staande te houden. ,,De wedstrijd tegen Spakenburg was een incident, maar over het algemeen hebben we ons goed geweerd”, vertelt Logchies. ,,Voetballend vond ik ons vaak de betere ploeg. Maar dat wil je ook uitgedrukt zien in punten. Ik heb veel vertrouwen in de groep, maar we moeten ons de tweede seizoenshelft wel verbeteren. We moeten minder individuele fouten gaan maken en meer rendement uit onze kansen gaan halen. We hebben niet veel scorend vermogen. Als Yuri ontbreekt, wordt Kenneth Misa-Danso ook kwetsbaarder. Als Yuri speelt, kan hij als een soort bliksemafleider voor Kenneth fungeren.”

Logchies hoopt de basis voor een succesvolle tweede seizoenshelft op Spaans grondgebied te liggen. Zijn ploeg gaat van 2 tot 7 januari op trainingskamp naar Gran Canaria. ,,Dat is een heilzame plek gebleken”, grijnst Logchies. ,,We zijn er twee keer eerder geweest en toen promoveerden we steeds. We gaan er fysiek aan de slag, maar ook mentaal. Het wordt een breed, gevarieerd programma.”

Al met al kijkt Logchies tevreden terug op het kalenderjaar 2014. Hij wil er een aantal dingen uitlichten. ,,De thuiswedstrijd tegen Noordwijk in de halve finale van de nacompetitie was prachtig. We wonnen in een prachtig duel met 6-1. Ook de finale waarin we promotie afdwongen was mooi. Het spelen tegen de topklassers zijn ook mooie ervaringen geweest, evenals de bekerwedstrijd tegen NEC. Die verloren we na strafschoppen, nadat we in de verlenging op voorsprong waren gekomen. Even later lag de gelijkmaker er alweer in. Dat was eigenlijk exemplarisch voor het tweede deel van 2014. Met iets meer routine hadden we er beter voor kunnen staan.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst