Menu
Topper in Eredivisie Vrouwen

Topper in Eredivisie Vrouwen

Als de Ajax Vrouwen een verlanglijst voor het seizoen 2015 - 2016 opstellen kan dat kort maar krachtig. Het woord 'kampioenschap' zegt eigenlijk alles over de aspiraties van het vrouwenteam van Ajax. Naast de KNVB Beker van 2014 is er nog een plek vrij in de prijzenkast. Deze vrije ruimte moet snel plaats maken voor de eerste kampioensschaal in de clubgeschiedenis. Regerend Nederlands kampioen FC Twente is al jaren een belangrijke concurrent voor de titel. Vrijdagavond treffen Ajax en Twente elkaar op de Toekomst. Een belangrijk duel waarin kostbare punten worden verdeeld.

Met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar hebben de Ajax Vrouwen dit seizoen een jonge selectie. Routiniers Daphne Koster en Anouk Hoogendijk zijn dus van essentieel belang voor de Amsterdammers. Maar ook jong talent werd toegevoegd aan de selectie. Verdediger Vita van der Linden en doelvrouw Paulina Quaye - beiden 18 jaar - versterkten afgelopen zomer de gelederen.

Goede start
De selectie onder leiding van Ed Engelkes is behoorlijk uit de startblokken geschoten. Met verzorgd en aanvallend voetbal creëren de Ajacieden legio kansen en staan ze na vier speelrondes op een tweede plek. Alleen tegen ADO Den Haag haperde de motor. Ondanks een dozijn goede mogelijkheden bleef het resultaat steken op een gelijke stand van 0-0 op sportcomplex de Toekomst. Afgelopen week werd de Noord-Hollandse derby tegen Telstar met 0-5 gewonnen waardoor Ajax met vertrouwen de topper tegen de FC Twente Vrouwen tegemoet treedt.

Inessa Kaagman scoorde in het Telstar Stadion met een subtiele kniebeweging de 0-3. Terwijl de cameraman oog had voor de wisselspelers vond Kaagman het tijd voor de tweede treffer van de avond. Vanaf een behoorlijke afstand verraste ze zowel de keeper als de cameraman. Daarmee tekende de aanvaller alweer voor haar vierde treffer van het seizoen. Hiermee is ze de topscorer van Ajax.

Titelverdediger
De selectie van opponent FC Twente Vrouwen is met de gemiddelde leeftijd van 21 jaar iets jonger ten opzichte van voorgaande jaren. De titelverdediger staat op een derde plek met een punt minder dan Ajax. Deze achterstand hebben ze te wijten aan de verliespartij uit bij PSV, op de Herdgang werd het 2-1 voor de thuisploeg. Voor de Tukkers is Shanice van de Sanden topscorer met vier doelpunten. De 22-jarige aanvaller is een van de sterkhouders van de selectie van coach Arjan Veurink. Sinds in 2007 de vrouwencompetitie werd geboren heeft FC Twente zich ontpopt tot een ware prijzenpakker. Zowel in 2014 als in 2015 waren zij de beste in de Bene League, waarin de beste vier clubs van Nederland en de beste vier clubs uit België streden om de titel. Na de financiële crisis bij FC Twente was het even onzeker of de vrouwentak bleef bestaan maar via een stichting hebben de FC Twente Vrouwen een doorstart gemaakt.

Verhoudingen Ajax en FC Twente
Aankomende vrijdag is de Toekomst het decor voor de twaalfde krachtmeting tussen de Ajax Vrouwen en de Twente Vrouwen. Van de elf voorgaande ontmoetingen trokken de Ajacieden drie keer aan het langste eind, de Tukkers zegevierden zes keer en tweemaal hielden de vrouwenteams elkaar in evenwicht. Qua doelpuntenproductie doen beide vrouwenteams niks voor elkaar onder. Beide ploegen scoorde dertien keer tegen elkaar.

Deze voetbaljaargang treffen Ajax en Twente elkaar een stuk vaker dan tijdens de afgelopen seizoenen. Vanwege het wegvallen van de BeNe League - en de wedergeboorte van de Eredivisie Vrouwen - staan Ajax en Twente dit seizoen liefst vier keer tegenover elkaar in competitieverband.

Kijkend naar vorig seizoen kwamen beide ploegen elkaar drie keer tegen in competitie- en bekerverband. Opvallend is dat in competitieverband beide keren de bezoekende club de punten mee naar huis nam. Op bezoek bij FC Twente wonnen de Ajacieden door een doelpunt van Claudia van den Heiligenberg met 0-1. Op de Toekomst viel het kwartje de andere kant op en waren de bezoekers uit Enschede met 0-2 te sterk voor Ajax. De meest in het oog springende ontmoeting van het seizoen was op 13 mei 2015 in het Kyocera Stadion in Den Haag. Dit was het podium voor de bekerfinale. In een meeslepende eindstrijd trokken de FC Twente Vrouwen met 3-2 aan het langste eind waardoor zij uiteindelijk de beker mee naar Enschede namen.

Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur op de Toekomst. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman