Menu
Topper PSV - Ajax in teken van jeugd

Topper PSV - Ajax in teken van jeugd

Ajax reist deze zondag af naar Eindhoven voor de topper tegen PSV. Oftewel een ontmoeting tussen de bevriende coaches Frank de Boer en Phillip Cocu, maar ook een strijd tussen de twee meest succesvolle clubs van Nederland, een duel om de bovenste plaatsen in de Eredivisie en een confrontaties tussen twee jeugdige ploegen in opbouw.

Hoewel het Philips Stadion jarenlang een onneembare vesting was voor Ajax, werd vorig seizoen afgerekend met dat complex. In een aantrekkelijke wedstrijd velde Derk Boerrigter het vonnis over de thuisploeg, na geklungel tussen de PSV’ers Timothy Derijck en Boy Waterman. De 2-3-zege leverde Ajax niet alleen het volle pond op, maar ook een voorschot op de 32ste landstitel uit de clubgeschiedenis.

Eerder die middag gleed Kolbeinn Sighthorsson de openingstreffer binnen. Lang kon de ploeg van De Boer niet genieten van deze voorsprong, want Jeremain Lens toonde zich onverbiddelijk en strafte een fout van Christian Eriksen af: 1-1. De onlangs naar Tottenham Hotspur vertrokken Deen maakte in het tweede bedrijf zijn misstap echter meer dan goed door een lange rush te belonen met een raak schot in de korte hoek. Juist op het moment dat de thuisploeg rijp was voor een grotere achterstand bracht opnieuw Lens zijn ploeg terug in de wedstrijd. Totdat invaller Boerrigter het slotakkoord verzorgde.

Duel tussen Nigel de Jong en Wilfred Bouma tijdens PSV - Ajax (2-2) in het seizoen 2003-2004. Duel tussen Nigel de Jong en Wilfred Bouma tijdens PSV - Ajax (2-2) in het seizoen 2003-2004.

Ook in de jaargang 2011/2012 was PSV – Ajax een uiterst attractief duel. Al dient gezegd te worden dat de zware hoofdblessure van keeper Przemyslaw Tyton, die na een botsing met ploeggenoot Derijck minuten lang roerloos bleef liggen, een smet was op een verder heerlijke voetbalmiddag die al spectaculair begon. Scheidsrechter Björn Kuipers had namelijk amper op zijn fluitje geblazen of Tim Matavz bracht het thuispubliek al in vervoering met de openingstreffer. Sighthorsson bracht Ajax nog in de eerste helft op gelijke hoogte door een assist van Siem de Jong op fraaie wijze over de invallende doelman Khalid Sinouh te wippen: 1-1.

Na rust werd PSV min of meer in het zadel geholpen door Kuipers, die obstructie van Gregory van der Wiel bestrafte met een strafschop. Een buitenkans die door Georginio Wijnaldum feilloos werd benut. Tegelijkertijd kantelde de wedstrijd en kregen de Brabanders meerdere kansen hun voorsprong uit te breiden. De gelijkmaker van Dmitry Bulykin, die Sighthorsson verving, kwam dan ook uit de lucht vallen. Al deed het niets af aan de schoonheid van zijn doelpunt. ‘Een fantastische goal, een echte spitsengoal’, roemde De Boer zijn Russische invaller na afloop.

Van de 22 basisspelers die precies twee jaar geleden aan de aftrap verschenen, zijn inmiddels nog maar negen man over. Het tekent het verloop in de Eredivisie. Ook dit seizoen was met name PSV onderhevig aan fikse mutaties. Onder anderen Mark van Bommel, Kevin Strootman, Dries Mertens en Lens vertrokken en werden vervangen door nieuwkomers als Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Stijn Schaars en Adam Maher. Maar ook Ajax werd flink getroffen door het vertrek van Christian Eriksen en Toby Alderweireld.

Gelukkigerwijze worden beide teams momenteel geleid door clubmensen, want zowel De Boer als Cocu hebben bij respectievelijk Ajax en PSV een verleden als speler en jeugdtrainer, en daardoor ook oog voor de jeugdopleiding van hun club. Daarnaast waren ze jarenlang ploeggenoten en boezemvrienden bij FC Barcelona en het Nederlands elftal.

Bovengenoemde aspecten in combinatie met hun jeugdige selecties en drang naar aantrekkelijk voetbal beloven veel goeds voor de wedstrijd van zondag, die om 16:30 uur begint.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2012/2013 PSV - Ajax 2-3 (14-04-2013)
2011/2012 PSV - Ajax 2-2 (18-09-2011)
2010/2011 PSV - Ajax 0-0 (27-02-2011)
2009/2010 PSV - Ajax 4-3 (16-08-2009)
2008/2009 PSV - Ajax 6-2 (19-04-2009)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst