Menu
Topscorer Sierhuis: 'Ik sta vaak op de goede plek'

Topscorer Sierhuis: 'Ik sta vaak op de goede plek'

Ajax A1 maakt vooralsnog een uitstekend seizoen door. De A-junioren staan met anderhalf been in de volgende ronde van de UEFA Youth League en in de Eredivisie voor A-junioren voert Ajax de ranglijst aan. In de met 8-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Volendam A1 was spits Kaj Sierhuis de grote man: hij scoorde een hattrick binnen 10 minuten. In de rubriek ‘Even voorstellen’ doet de aanvaller zijn verhaal.

Statistieken zeggen niet alles, maar vooralsnog is het indrukwekkend wat Sierhuis dit seizoen laat zien. In augustus deed hij tijdens het duel om de supercup voor het eerst van zich spreken. Tijdens een invalbeurt van zo’n 20 minuten scoorde hij twee keer in het met 3-0 gewonnen duel tegen de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. Na doelpunten tegen onder meer de A1 van Feyenoord en PSV kreeg hij tegen Volendam een basisplaats. Hij had na ruim een kwartier spelen al zijn bliksemsnelle hattrick te pakken.

Sierhuis was vanzelfsprekend blij met zijn optreden: ,,Het is lekker dat ik drie goaltjes maak. Zo'n snelle 1-0 is heerlijk, zeker na die doordeweekse wedstrijd in Moskou. Daarna gaan we eigenlijk meteen erop en erover. In de rust probeerden we elkaar op te laden, we wilden het liefst naar de tien goals. Dat is net niet gelukt, maar ik denk dat we goed zijn doorgegaan.

44 goals in debuutseizoen
De 17-jarige spits begon als klein jochie bij WSV 1930 in Wormer en kwam in 2009 bij de D3 van Ajax. In zijn debuutseizoen wist hij al 44 keer te scoren. Vijf jaar later maakt hij zijn doelpunten voor het hoogste jeugdelftal. Tegen Spartak Moskou viel hij in de tweede helft in: ,,Rusland was een hartstikke gave ervaring. Moskou is een mooie stad. We hebben - mede dankzij de 0-3 zege - daags na de wedstrijd een heel leuke dag gehad in de stad. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met iedereen keihard gaan knokken om zover mogelijk gaan komen in de Youth League."

Met spitsen als Kasper Dolberg, Ezra Walian en Zakaria El Azzouzi voor zich is Sierhuis als eerstejaars A-junior niet direct de vaste spits van de A1. Met zes doelpunten is voorlopig wel de topscorer. Ook in de A2 scoort Sierhuis dit jaar aan de lopende band. Een spits moet scoren, en juist dat is de kwaliteit van de jonge Ajacied: ,,Ik denk dat ik een goede afmaker ben. Ik maak makkelijk doelpunten. Koppen is een sterk wapen en als aanspeelpunt kan ik het team beter laten spelen. Ik sta vaak op de goede plek. Met zoiets word je geboren, dat is dat het instinct van een spits. Dat kan je niet trainen. Daarentegen kan schieten met mijn linkerbeen nog een stuk beter worden. En mijn loopacties in de diepte zijn ook voor verbetering vatbaar. Ik kom nu nog iets te vaak in de bal."

Ambities
Het is de vraag hoe het seizoen voor Sierhuis verder gaat lopen, maar dat geldt uiteraard ook voor zijn teamgenoten in de voorhoede. Met een hopelijk lang Europees seizoen voor de boeg gaat Sierhuis nog veel minuten pakken. En anders scoort hij zijn doelpunten dit jaar 'gewoon' in de A2. Sierhuis is ambitieus, een eigenschap die elke Ajacied past: ,,Ik wil dit jaar zoveel mogelijk minuten maken in de A1 als eerstejaars A-junior. En anders wil ik in ieder geval zoveel mogelijk spelen in de A2. Volgend jaar wil ik de vaste spits van Ajax A1 zijn. De goaltjesdief van de A1? Ja, dat wil ik wel worden."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees