Menu
Topveld bij Amsterdam Youth Indoor

Topveld bij Amsterdam Youth Indoor

,,Het wordt een schitterend event voor onze jongste jeugd”, aldus Peter Musters, coördinator jeugdscouting van Ajax. Het lijdt voor hem geen enkele twijfel dat het Amsterdam Youth Indoor uitgroeit tot een begrip. Komend weekend, op zaterdag 9 en zondag 10 januari, vindt alweer de derde editie van het internationale zaalvoetbaltoernooi plaats. ,,Amsterdam heeft een rijke traditie met zaalvoetbal tijdens de winterstop. Met het Amsterdam Youth Indoor hopen we de leegte die de laatste jaren is ontstaan door het verdwijnen van het Voetbal in Mokum Zaalvoetbaltoernooi op te vullen.”

Plaats van handeling is evenementencentrum Borchland, gelegen pal naast sportcomplex de Toekomst. Het toernooi is voor de leeftijdscategorieën onder 8, onder 9 en onder 10 jaar. Musters is zichtbaar verheugd en spreekt van een ‘ijzersterk’ deelnemersveld. ,,De Nederlandse en Belgische top is van de partij. Ook hebben zich amateurteams gekwalificeerd. Dat maakt het voor zaalbegrippen en voor deze leeftijdscategorieën een unieke bezetting.”  

Toekomstige profs
Bijzonder is de deelname van qualifiers in de verschillende leeftijdscategorieën. Zij wisten zich vorige maand tijdens de kwalificaties te plaatsen. Musters: ,,Het is voor die spelertjes natuurlijk een ontzettende belevenis, en tevens uitdaging. Zij treffen tegenstanders van formaat. Je kunt de klok erop gelijk stellen dat er een aantal toekomstige profs meedoet.”

Het toernooi wordt georganiseerd door de jeugdscouting van Ajax in samenwerking met de Nederlandse Zaalvoetbal Bond, de Vlaamse voetbalfederatie en de samenwerkende amateurclubs van Ajax. Het geheel is mogelijk gemaakt door partner van de Toekomst, ABN Amro.

,,De eerste editie werd nog voorzichtig opgezet”, weet Musters. ,,Daarna zijn we het onder de vlag van Ajax gaan organiseren. Dan merk je dat Ajax een belangrijke verbinder is en kun je ook zien dat Ajax echt een vereniging is. Er zijn veel vrijwilligers met een Ajax-hart betrokken. Leuk om te zien is dat het Amsterdam Youth Indoor als een lopend vuurtje gaat op social media en veel mensen erover praten.”

Spelplezier
Musters legt uit waarom hij zo tevreden is. ,,Ik vind het deelnemersveld voor het hoofdtoernooi echt top. Daarnaast ben ik erg te spreken over de massale inschrijvingen voor de kwalificaties en de enthousiaste reacties van onze amateurpartners, die voor Ajax erg belangrijk zijn. Als je dan ook nog ziet dat het spelplezier er vanaf spat, kan het eigenlijk niet meer stuk.”

Voor deze editie werd vol ingezet op het strikken van de Belgische top vier. ,,We zijn super trots dat we daarin geslaagd zijn”, aldus Musters. ,,Vorig jaar lieten de Belgen al mooie dingen zien. Voor liefhebbers is het natuurlijk mooi om de jeugd van RSC Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk en KAA Gent aan het werk te zien.”

Zaterdag wordt afgetrapt met onder 10. Een dag later zijn de jongere twee leeftijdscategorieën aan de beurt. Musters rekent op een mooie publieke belangstelling. ,,Zaterdag doen er achttien teams mee. Dat zijn ruim 180 kinderen. Bij die jonkies gaan vaak hun vader en moeder mee en dan komen er ook nog supporters. Ik verwacht een zeer goedgevuld Borchland.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst