Menu

Trabelsi als Afrikaans kampioen terug bij Ajax

Hatem Trabelsi won afgelopen zaterdag met zijn land Tunesië de Africa Cup. Natuurlijk volgde er een groot feest, want het hele land stond op zijn kop. Maar nu, vier dagen later, is de Ajacied terug op aarde en koukleumt hij in Amsterdam.

Na zijn eerste training met de Ajax-selectie sinds maanden stond Hatem Trabelsi de diverse media te woord. De Tunesische verdediger liep in het UEFA Champions-Leagueduel tegen RC Celta de Vigo eind oktober een scheurtje op in de binnenband van de linkerknie. Het herstelde duurde lang, maar de Ajacied werd door de bondscoach op de spelerslijst gezet voor de Africa Cup. Zonder dat hij een groepstraining bij Ajax had meegemaakt. En hij heeft gespeeld.

,,Maar we hebben het rustig opgebouwd", aldus Trabelsi. ,,Eerst speelde ik tien minuten, later 45 minuten en in de halve finale weer niet. De bondscoach en ik durfden het risico niet aan. De tegenstander was Nigeria en dat is een moeilijke wedstrijd."

De Tunesiërs, Trabelsi incluis, hadden echter het volste vertrouwen in het bereiken van de finale van de Africa Cup als ze één van hun sterspelers konden sparen. Trabelsi lacht zijn mooiste glimlach. ,,Ik wilde die finale per se spelen, maar ik was ook honderd procent fit. We hadden het vertrouwen in een goede afloop en uiteindelijk hebben we verdiend de Africa Cup gewonnen."

,,Dat we van Marokko wonnen is natuurlijk fantastisch. Het was belangrijk voor ons, maar ook voor de supporters en het land. We hebben geschiedenis geschreven, want nog nooit eerder won Tunesië de Africa Cup. Uiteraard was het een groot feest. We hebben het in het hotel gevierd met ongeveer tweeduizend mensen. Na de wedstrijd gingen er ongeveer tweehonderdduizend mensen de straat op om feest te vieren."

De festiviteiten zijn echter nog niet afgelopen. ,,De president heeft het team uitgenodigd, dus daar zit ook een feest aan vast. Ik ga daar echter niet naar toe, want Ajax moet zondag en woensdag spelen."

Over Ajax gesproken. Zijn concurrent Nigel de Jong deed het bij zijn afwezigheid zo goed dat hij zelfs bij het nationale team is gehaald. ,,Concurrentie is alleen maar goed voor het team. We zijn allebei goed en de beste zal zondag spelen. Ik ben vandaag weer begonnen met trainen en doe mijn best om zondag te voetballen."

Rillend verliet Trabelsi het trainingsveld. Van twintig graden terug naar een graad of vijf. Dat scheelt wel even. ,,Maar ik woon hier al een tijdje dus ik ben het ondertussen wel gewend."