Menu

Trabelsi en Litmanen in selectie voor Heerenveen

Hatem Trabelsi speelde deze week slechts twaalf minuten met het Tunesische elftal tegen Egypte. Maar vrijdag op de laatste training voor het duel tegen SC Heerenveen stond de verdediger weer gewoon tussen zijn ploeggenoten. Hij trainde volledig mee. Net als Jari Litmanen, die zijn blessure achter zich gelaten lijkt te hebben.

Doordat Trabelsi beschikbaar is voor het duel met Heerenveen, heeft Ronald Koeman alleen aan de linkerkant geen echte back in zijn selectie. Van Damme voegde zich deze week namelijk bij John O'Brien in de behandelkamer. De Belg herstelt van een teenfractuur. Tegen NEC liet Maxwell zien dat ook hij aan de linksbackpositie prima invulling kan geven. De spelers die afgelopen zondag in de basis stonden tegen de Nijmegenaren kregen ook vrijdag allemaal een hesje.

,,Maar daar kun je niet alles uit afleiden", liet Koeman vrijdagmiddag weten. ,,Ik ben er nog niet helemaal uit. Trabelsi is inderdaad fit, al zit hij wel tegen overbelasting aan. Hij heeft woensdag met Tunesiƫ twaalf minuten gespeeld. Eigenlijk was het de bedoeling dat hij niet zou spelen, maar ik denk dat ze hem even lieten spelen om hem het idee te geven dat hij niet voor niets was gekomen. Ik wil hem tot de winterstop wel ontzien, wat bekent dat ik hem wat vaker uit de training haal."

Twee spelers haalden het einde van de vrijdagtraining niet. Nikos Machlas raakte door een schop van Mido geblesseerd aan de enkel en Nigel de Jong kampte met een hamstringblessure die hem noopte voortijdig van de training te gaan. Donderdag ging Henk Timmer met een knieblessure van de training. Vrijdagmiddag wordt er een mri-scan gemaakt van het gewricht. ,,Stekelenburg is weer fit. Ik beslis zaterdag pas wie er die avond in het doel staat", gaf Koeman vrijdag aan.

Jari Litmanen zit weer bij de selectie. Koeman: ,,Hij heeft de hele week goed getraind. Hij zal zaterdag niet starten, maar hij is fit."

Wat verwacht Koeman van de wedstrijd tegen Heerenveen? ,,Heerenveen lijkt weer wat op te krabbelen. Vorige week wonnen ze van Vitesse, maar die overwinning vond ik eigenlijk niet zo verdiend. Ik vind Heerenveen minder aanvallend spelen dan iedereen denkt."

Over zijn eigen ploeg in uitwedstrijden is de trainer tevreden. ,,Al hebben we de laatste twee uitduels niet gewonnen. Er zit bij ons een goede balans in. Wij hebben de meeste punten van iedereen in uitwedstrijden."

Door de vele interlands was de voorbereiding op de wedstrijd tegen Heerenveen niet ideaal voor Ajax, wist Koeman ook: ,,Je weet dat er weken zijn, dat de groep pas een dag voor de wedstrijd bij elkaar is. Dat vind ik niet zo'n probleem, maar we gaan een zware periode tegemoet. Het zal steeds moeilijker worden om in de wedstrijden tussen de Champions-Leagueduels in overeind te blijven. Zeker in februari en maart. De andere clubs kunnen zich rustig de hele week voorbereiden op hun volgende duel. Wij spelen daar tussendoor nog een wedstrijd."