Menu

Trabelsi overleeft eerste ronde

Trabelsi, de Tunesier die stage loopt bij de selectie van Ajax, begon in de basis van de oefenwedstrijd tegen vierde klasser Vaassen, die werd gewonnen met 15-0. Chivu, in de tweede helft aanvoerder, is weer hersteld van zijn hamstring-blessure. De jeugdige Heitinga debuteerde in Ajax 1.

Naast de vier geblesseerden die het trainingskamp De Lutte voortijdig verlieten, kon Adriaanse donderdagavond ook niet beschikken over Bergdolmo (hamstring) en Maxwell (scheenbeen). Pasanen lijkt voldoende hersteld van zijn oogblessure, hij begon in het centrum van de verdediging. Nikos Machlas, die afgelopen dinsdag geblesseerd uitviel, begon op de bank.

In de eerste vijf minuten had niet alleen Ajax al twee kansen verspeeld, ook Vaassen raakte een keer de paal. Na 9 minuten opende Van der Meyde de score voor Ajax. Het was de eerste van 9 doelpunten in de eerste helft. Het lobje van John O´Brien was de mooiste.

De stagiair Trabelsi maakte een goede indruk op de rechtsback-positie. Hij speelde gedreven, beschikt over een behoorlijke snelheid en kwam veelvuldig mee op. Hij gaf een voorzet op maat, waaruit Van der Meyde de 6-0 en zijn derde doelpunt in het eerste bedrijf scoorde. De Tunesier liet ook zien over een ´Afrikaanse´ tackle te beschikken, zo luidde de omschrijving van technisch directeur Leo Beenhakker. “De normen zijn íets anders daar”, legde hij uit.

Volgens Adriaanse heeft Trabelsi de eerste ronde sowieso overleefd: “Als hij me vanavond niet was bevallen, was hij naar huis gegaan. Maar hij blijft in ieder geval tot zaterdag”. Trabelsi zelf vond het hard werken tijdens zijn eerste wedstrijd. “Maar het is mijn droom om voor Ajax te spelen, ik ken Ajax heel goed. Daarom zal ik mijn uiterste best doen”, vertelde de Tunesier die zich gisterenavond zonder bagage bij de selectie voegde. Zijn kleding en voetbalschoenen moest hij van andere spelers lenen.

De tweede helft werd gekenmerkt door veel wisselingen. Yakubu, Pasanen, O´Brien, Zlatan, Van der Meyde en Galásek maakten plaats voor Knopper, Cruz, Ikedia, Chivu, Van der Vaart en Heitinga. Voor Heitinga was het zijn debuut. “Ik had niet verwacht dat ik meteen aan spelen toe zou komen. Ik was best nerveus. De eerste twintig minuten was ik zeker niet tevreden, het was gewoon erg wennen”, aldus 17-jarige verdediger.

Opvallend was dat niet Knopper maar Chivu in de tweede helft de aanvoerdersband van Galásek overnam. Volgens Adriaanse had dat geen bijzondere reden: “ Het had net zo goed Knopper kunnen zijn, ik had geen voorkeur”.

Ruim een kwartier voor tijd ging Cruz naast Arveladze in de spits spelen. Knopper verschoof naar rechtsmidden en Chivu ging meer voor de verdediging spelen.

De doelpunten-machine bleef in de tweede helft op zes steken, wat de eindstand bepaalde op 0-15.

Doelpunten 0-1 Van der Meyde ´09 0-2 Arveladze ´11 0-3 O´Brien ´16 0-4 Zlatan ´20 0-5 Van der Meyde ´35 0-6 Van der Meyde ´44 0-7 Arveladze (p) ´45 0-8 Wamberto ´45 0-9 Zlatan (p) ´45 0-10 Ikedia ´49 0-11 Knopper ´28 0-12 Arveladze ´29 0-13 Ikedia ´31 0-14 Van der Vaart ´35 0-15 Wamberto ´38

Opstellingen: Ajax: Grim, Trabelsi, Pasanen (´45 Chivu), Yakubu (´45 Heitinga), De Cler, Galásek (´45 Van der Vaart), Arveladze, O´Brien (´45 Knopper), Van der Meyde (´45 Ikedia ), Zlatan (´45 Knopper), Wamberto. S.V. Vaassen: Voorhorst (k), Timmer (k), Aksoy, Bolink, Boon, Clavel, Van Dijken, Gerritsen, De Graaf, Kers, Liefers, Den Outer, Ozdemir, Panman, Soykan, Schurink, Steunenberg, De Vries.