Menu
Trabelsi twijfelgeval voor zaterdag

Trabelsi twijfelgeval voor zaterdag

Danny Blind sprak zoals gebruikelijk op vrijdag na de lunch in de perskamer van Ajax met de aanwezige pers. De trainer van Ajax sprak over dit seizoen, komend seizoen en natuurlijk over de Europese wedstrijden van PSV en AZ van afgelopen week.

,,We hebben twee enerverende avonden gehad", antwoordde Blind op de vraag of hij genoten had van de Europese wedstrijden afgelopen week. De trainer vond het echter geen toeval dat zowel PSV als AZ werd uitgeschakeld. ,,Dat zakelijke waarmee voornamelijk ploegen uit Zuid-Europa kunnen spelen, dat zit niet in ons spel opgesloten. Het is niet voor niets dat AC Milan bijvoorbeeld zo vaak scoort in die fase van een wedstrijd. Maar ik denk dat het publiek liever naar een ploeg kijkt die zes, zeven kansen creëert dan slechts één. In Nederland maken wij de koppeling met winnen én de manier van voetballen. Dat zakelijke, dat zit niet in onze aard. Nederlanders zijn van nature avontuurlijk, tonen initiatief, dat zie je ook in de zakenwereld. Maar als je ziet wat dit kleine landje allemaal gewonnen heeft, bijvoorbeeld op Olympische Spelen en in de Europa Cup, dan is dat toch niet verkeerd." Maar dat de coach het jammer vond dat geen van beide ploegen een Europese finale haalde, was wel duidelijk.

Na de korte terugblik op de afgelopen dagen, blikte de trainer vooruit naar de wedstrijd van morgen tegen RKC. Blind moet, naast de langdurig geblesseerden Mauro Rosales en Maxwell, Tomás Galásek weer missen. De Tsjech heeft last van zijn rug en trainde vandaag apart. Ook Rafael van der Vaart zal er niet bij zijn. De verwachting is dat de middenvelder vanaf zondag weer met de groep kan trainen. Hatem Trabelsi is een twijfelgeval. De verdediger trainde vandaag mee, maar of hij inzetbaar is tegen de ploeg uit Waalwijk is nog onzeker. Steven Pienaar verliet voortijdig de training, hij had een tik tegen zijn voet gehad, maar Blind verwacht dat de Zuid-Afrikaan kan spelen, al is het misschien niet de hele wedstrijd. ,,Een aantal bepalende spelers moet ik sowieso missen en dat is niet niks", concludeerde Blind.

Voor de trainer van Ajax blijft het behalen van de tweede plaats het doel. ,,Het is dan wel geen prijs, maar het zou wel mooi zijn als het lukt. Toen ik een paar weken geleden de taak van Koeman overnam, had ik niet verwacht dat het haalbaar zou zijn, gezien de posities van de concurrentie. AZ stond niet alleen vier punten boven ons, ook qua spel en vertrouwen was er een groot verschil. Maar ja, als zij punten verspelen en wij winnen, gaat het twee keer zo hard", rekende Blind.

De trainer gaf bij zijn aanstelling ook te kennen dat hij zich nadrukkelijk met volgend seizoen zal bezighouden. Daarin wil hij vooral duidelijk en eerlijk zijn naar de spelers toe, en dat is niet alleen met wie hij nu dagelijks werkt. Zo zal zaterdagavond Ajax-huurling Thomas Vermaelen met RKC weer in de Amsterdam ArenA staan. Zonder in details te treden wilde Blind daar wel iets over kwijt. ,,Vermaelen is een speler die verhuurd is om progressie te maken, om aan spelen toe te komen. Het is voor hem heel goed om in de middenmoot of de subtop van de Nederlandse competitie te spelen. In dat opzicht volg je hem gedurende het seizoen en vorm je daar een idee over. Dat heb ik inmiddels, maar aangezien ik dat nog niet heb uitgesproken, zeg ik daar nu ook niets over. Wel zie ik in Vermaelen een linker centrale verdediger. Slechts incidenteel zou hij linksback kunnen spelen in mijn ogen, dus hij is niet echt een mogelijke vervanger van de geblesseerde Maxwell." Blind is van mening dat de intentie van Ajax betreffende spelers duidelijk moet zijn naar de spelers toe en dat ook duidelijk moet zijn wat de spelers zelf willen. ,,En dat moet je met elkaar afstemmen. We zitten nu volop in die fase", aldus Blind.