Menu

Trabelsi verliest van Spanje

Hatem Trabelsi heeft de tweede poulewedstrijd met Tunesië verloren. Lange tijd stond de Afrikaanse formatie met 1-0 voor, maar Spanje boog die achterstand om in een verdiende 3-1 overwinning.

De Spanjaarden maakten hernieuwd kennis met een oude wet in de sport: succes is verslavend. Maar op het ene moment is het een opwekkend middel, op het andere een verdovend. Tegen Tunesië was de euforie van de 4-0 zege op Oekraïne het laatste. Spanje, thuis natuurlijk al richting wereldtitel geschreven, kon zich niet voorstellen dat de Noord-Afrikanen een obstakel konden vormen.
Toch was dat zo, zeker na de enorme oppepper door een vroeg doelpunt. Zied Jaziri, de enige echte spits, dolde op rechts wat met Carles Puyol en bereikte in het centrum zomaar de opkomende Jaouhar Mnari, in de Bundesliga actief bij 1.FC Nürnberg. De
nieuweling in de ploeg van bondscoach Roger Lemerre verschalkte doelman Iker Casillas in tweede instantie, 0-1.
Spanje reageerde met ongeloof in plaats van met een overdosis inzet en technisch vernuft. De favoriet was plotseling niet meer tot snel combinatievoetbal in staat en miste diepgang. Fernando Torres en David Villa konden voorin niet aantonen waarom zij daar stonden en bijvoorbeeld Raul niet.
Gevaar was er voor de 40-jarige Ali Boumnijel, meer een bokser dan een catcher in het doel, alleen bij vrije trappen en hoekschoppen, steevast van de voet van Xavi. Eén keer moest Anis Ayari op de doellijn hulp bieden, na een kopbal van Xabi Alonso.
Tunesië leunde, lekker defensief ingesteld, tevreden achterover, loerend op een counter. Die begonnen vaak bij Ajacied Hatem Trabelsi, die de club deze zomer transfervrij verlaat.

Bondscoach Luis Aragones nam geen halve maatregelen in de rust. Met Cesc Fabregas en Raul voor Luis Garcia en Marcos Senna en even later Joaquin voor Villa probeerde hij met een breekijzer de het slot van de Tunesische deur te wrikken. Dat lukte 20 minuten voor tijd, en ook nog door het trio invallers. Joaquin gaf de voorzet,
Fabregas schoot in, Raul reageerde razendsnel met de intikker toen Boumnijol de bal slecht verwerkte. Vlak daarna zond Fabregas Torres de diepte, waarna het wonderkind van Atletico subtiel met buitenkant rechts voor de beslissing zorgde. Hij mocht vlak voor tijd vanaf de strafschopstip ook nog topscorer van het toernooi tot dusver worden, met treffer nummer drie.

Bron: ANP