Menu

'Traditional' in Eindhoven altijd zwaar voor Ajax

Ajax sluit een zware week zondag af met het competitieduel tegen PSV in Eindhoven. Het verschil tussen beide teams bedraagt slechts twee punten, in het voordeel van de Amsterdammers. Traditioneel heeft Ajax het echter altijd lastig in Eindhoven.

De cijfers wat betreft de 'traditional' in Eindhoven spreken niet in het voordeel van Ajax. Van de 47 keer dat Ajax bij PSV speelde in competitieverband, won het team uit de hoofdstad slechts 12 maal. Ajax verloor 24 keer en de overige elf duels eindigden in een gelijkspel.

Vorig seizoen, in maart van dit jaar, wonnen de Eindhovenaren de topper met 2-0. Beide doelpunten werden gemaakt door Mateja Kezman, die er aanstaande zondag zeker niet bij zal zijn. De spits kreeg in het duel met ADO Den Haag een rode kaart voor een elleboogstoot aan Jeffrey van As. De tuchtcommissie van de KNVB oordeelde dat de PSV-er er drie wedstrijden voor geschorst moet worden. Tot groot ongenoegen van de speler zelf en de trainer van PSV, Guus Hiddink. Voor Ajax is het wegvallen van de huidige topscorer van de Holland Casino Eredivisie daarentegen wel gunstig te noemen.

Mark van Bommel deed in maart ook mee. Nu heeft de middenvelder last van zijn lies, maar het lijkt erop dat hij op tijd klaar is voor de topper van zondag. Ronald Koeman heeft meer personele problemen. Hatem Trabelsi, John O'Brien en Yakubu zijn er in ieder geval niet bij. De trainer verwacht wel over Rafel van der Vaart en Jelle van Damme, die vrijdag tijdens de training werden ontzien, te kunnen beschikken.

Het duel in maart volgde, net als nu, op een ontmoeting in de UEFA Champions League van Ajax, toen met AS Roma. Koeman vond dat PSV toen frisser was, omdat de ploeg geen Europees treffen in de voorgaande week had afgewerkt. Nu is dat anders. Afgelopen dinsdag boekten de PSV-ers hun eerste zege in de Champions League tegen AEK Athene en Ajax won woensdag van Celta de Vigo.

In maart kwam PSV al na tien minuten op voorsprong via een penalty. Twee afwezigen van zondag speelden daarin de hoofdrol. Trabelsi moest aan de noodrem trekken en Kezman verzilverde de strafschop vanaf elf meter.

Een memorabel moment in de voorgaande editie was de bal die Cristian Chivu teruggooide naar Mark van Bommel. Scheidsrechter Wegereef zag er een overtreding in en hield Chivu de gele kaart voor. Aangezien de Roemeen er eerder in de wedstrijd al een had opgelopen, kon hij vertrekken. Beide trainers vonden het een overdreven maatregel, maar feit was dat Ajax met tien man verder moest. Kezman maakte er twee minuten voor tijd nog 2-0 van en dat betekende het 24ste verlies van Ajax in het Philips-stadion.

Ajax won voor het laatst in Eindhoven in 1994(!). Toen werd het 4-1 voor de Amsterdammers. In dat seizoen werd Ajax niet alleen kampioen van Nederland, maar won de club ook de Champions League. Tot nu toe doet Ajax het dit seizoen goed, zowel in de competitie als in de UEFA Champions League. Maar dat het komende zondag geen gemakkelijke wedstrijd zal worden, is duidelijk. De cijfers benadrukken dat de twee ploegen elkaar momenteel heel na staan. Zo scoorde Ajax 24 keer, PSV 21. De Amsterdammers moesten echter twee tegentreffers meer incasseren dan de Eindhovenaren (8 om 6).

Mocht Ajax zondag weer eens winnen in Eindhoven, dan zet het PSV op vijf punten achterstand. Een week later moet dan getracht worden de andere concurrent, AZ, in een onderling duel op dezelfde achterstand te zetten.

PSV - Ajax begint zondag 26 oktober om 12.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Braamhaar.