Menu
'Trainen op de Toekomst heeft veel voordelen'

'Trainen op de Toekomst heeft veel voordelen'

Jong Ajax plus enkele spelers uit de A1 trainden vanmiddag mee met Ajax 1. Sportpark de Toekomst was opnieuw het fraaie voetbaldecor.

De (letterlijk) grote en ervaren Jaap Stam in duel met de kleine, rappe Jong Ajax-rechtsback Murat Yildirim. Gabri fel duellerend met A-junior Tobi Alderweireld. Op het sportcomplex van Ajax deden zich donderdag op zijn zachtst gezegd niet bepaald alledaagse taferelen voor.
,,Een van de grote voordelen is dat je elkaar hier weer spreekt. Het contact is prima’’, vertelt Hennie Spijkerman, vooral doelend op het onderlinge contact tussen de spelers en trainers uit de verschillende Ajax-selecties. Met hoofdtrainer Henk ten Cate toekijkend vanuit de dug-out, had de assistent-trainer de speltechnische leiding tijdens de bijna anderhalf uur durende middagsessie.

A-junior Mitchell Donald luistert naast Gabri naar de uitleg van Spijkerman. A-junior Mitchell Donald luistert naast Gabri naar de uitleg van Spijkerman.

Ook het onderlinge trainerscontact is dus zeker waardevol. De oefenmeesters uit de A-selectie kunnen verrijkende inzichten opdoen bij de jeugd- en Beloftentrainers. Andersom kunnen ook de jeugd- en beloftentrainers hun voetbalkennis verrijken. ,,Op de Toekomst kunnen we laten zien hoe we normaal gesproken bij de ArenA trainen’’, vertelt Spijkerman. Vooral het idee achter een oefenvorm is belangrijk, benadrukt hij. ,,Het gaat niet om de oefening zelf, maar om de essentie van of achter de oefening. Dat wat je met de oefening wilt bereiken. Dat is het allerbelangrijkste.’’
Voor de Jong Ajacieden en de A-junioren biedt deze training dé gelegenheid om de trainers de beste staaltjes voetbal voor te schotelen. Volgens Spijkerman hebben de trainingen ook een verfrissende uitwerking op de Ajacieden die normaal gesproken in en naast de Amsterdam ArenA werken. De vertrouwde ArenA wordt probleemloos ingeruild voor de Toekomst. Al helemaal als de internationals ontbreken in de A-selectie en de selectie dus aanzienlijk is uitgedund.

Jaap Stam loopt voorop tijdens het uitlopen. Verschillende Jong Ajacieden en spelers van Ajax A1 volgen de routinier op de voet. Jaap Stam loopt voorop tijdens het uitlopen. Verschillende Jong Ajacieden en spelers van Ajax A1 volgen de routinier op de voet.

Spijkerman: ,,Trainen met zes man is één keer leuk, twee keer ook nog wel, maar daarna wordt het toch minder. Dan is het extra leuk en nuttig om spelers van Jong Ajax en de A1 er bij te betrekken. Sommige spelers uit de selectie keren bovendien terug naar waar ze eerder hun jeugdwedstrijden hebben gespeeld. Hier zijn sommige jongens opgegroeid. Voor de jeugd en beloften heeft onze aanwezigheid vast ook iets extra’s. Onze trainingen op de Toekomst hebben dus veel voordelen. Eerlijk gezegd kan ik geen nadeel bedenken.’’
Er was overigens nog een reden om samen te trainen met Jong Ajax, de ploeg van de trainers Aron Winter en Maarten Stekelenburg. De training was ook toegesneden op de komende oefenwedstrijd (vanavond) die Jong Ajax speelt tegen ARC in Alphen aan den Rijn. In dat opzicht was de speciale training vooral voor de Beloften een ideale warming-up.