Menu

Trainen op flanken op Ajax' verjaardag

In tegenstelling tot de dag ervoor was het een beetje mistig en nat op de verjaardag van Ajax. Precies honderdvier jaar geleden werd de Amsterdamse club opgericht. De spelers stonden er niet te lang bij stil, voor hen stond een fikse training op het programma.

Het accent van de training lag op de voorzet vanaf de flanken en de daaruit voortvloeiende bezetting voor het doel tijdens een partij. Aan weerszijden van het trainingsveld waren stroken afgezet die alleen terrein voor een linker- en rechtervleugelspeler waren. In de praktijk stonden dus op elke strook twee spelers, een van elk team. De overige spelers mochten niet in die zones komen. Het was zaak voor de Ajacieden de 'vrije' man aan de zijkant op te zoeken, zodat deze een één-twee kon aangaan of een voorzet kon geven richting doel.

Wesley Sonck bleef binnen, de aanvaller kampt met een blessure aan zijn teen. Yakubu, Anthony Obodai en Maarten Stekelenburg waren evenmin niet te bewonderen op het veld. Het trio speelt vanavond met Jong Ajax de competitiewedstrijd in Rheden tegen Jong Vitesse. Tom de Mul was er wegens schoolverplichtingen niet bij.

Robin Muller van Moppes, die normaal gesproken met het team van John van 't Schip meedoet, was achtergebleven in Amsterdam en trainde met het eerste. ,,Ik heb vorige week niet getraind vanwege een blessure aan mijn enkel en later aan mijn hamstring. Ik heb pas één keer getraind, gisteren, dus de wedstrijd van vanavond komt voor mij te vroeg'', legde hij uit. ,,Het niveau was wel even wennen, ik heb nog nooit met de A-selectie getraind. Maar het ging best wel.''

Bij gebrek aan een fitte speler om twee gelijkwaardige teams te krijgen, stelde Ronald Koeman zichzelf op bij de 'rooien' zoals Tonnie Bruins Slot het team zonder de hesjes noemde. Aangezien team geel de voorsprong snel uitbouwde tot 4-1 vond de assistent dat de 'rooien' wat meer aanmoediging verdienden. Dus iedereen van het team kon op de steun van Bruins Slot rekenen, inclusief de trainer zelf. ,,Goede bal, mister!'' riep hij enthousiast toen Koeman Van der Vaart een keer te slim af was en vervolgens een strakke pass gaf. Alle aanmoedigingen ten spijt konden de rooien niet meer scoren.

Koeman, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Jelle van Damme bleven na de ochtendsessie nog even hangen om vrije trappen te oefenen. De Belg was nieuw in dat gezelschap: ,,Vroeger nam ik weleens een vrije trap, maar het is al lang geleden. Daarom oefen ik af en toe nog even'', verklaarde de verdediger.

Aandacht aan de verjaardag van de club werd op het trainingsveld natuurlijk niet besteed. Maar namens Wesley Sneijder en Bogdan Lobont: Een fijne verjaardag voor alle supporters!