Menu
Trainer Buitenpost opnieuw tegen Ajax

Trainer Buitenpost opnieuw tegen Ajax

Ajax speelt zaterdag op een uitverkocht sportpark 'De Swadde' de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. De kampioen van Nederland neemt het in Friesland op tegen vv Buitenpost. De eersteklasser oefende in het verleden al eens eerder tegen Ajax. Trainer Johan Douma (foto) was destijds aanvoerder van Buitenpost. Ook FC Barcelona kwam in de jaren negentig meerdere keren op bezoek in het Friese dorp.

Toen Dorian Berisha enkele maanden geleden zijn vakantie boekte, had hij niet kunnen bevroeden dat hij de wedstrijd van het jaar zou missen. De 28-jarige aanvaller verblijft momenteel in Zuid-Afrika en moet daardoor de oefenwedstrijd tegen Ajax aan zich voorbij laten gaan. ,,Dat is heel jammer voor hem, maar zeker ook voor ons”, zegt trainer Douma aan de vooravond van het bezoek van Ajax. ,,Hij is onze topscorer. Vorig seizoen had hij met 22 goals een belangrijk aandeel in ons kampioenschap van de tweede klasse. Van hem moet toch het meeste gevaar komen.”

Douma (51) weet wat het is om tegen Ajax te spelen. In de voorbereiding op het seizoen 1984-1985 speelde Ajax ook een oefenwedstrijd in Buitenpost. De huidige coach moest die zomermiddag als laatste man de schade achterin beperkt zien te houden. Samen met zijn medespelers kon hij 27 jaar geleden echter niet voorkomen dat Ajax het Friese dorp met dubbele cijfers verliet . ,,We verloren die wedstrijd met iets van 11-1 geloof ik. ” (Klaas Laansma scoorde de eretreffer, red.)

Voorzitter Paul Olijve en Frank de Boer na het ondertekenen van het contract voor de oefenwedstrijd. Voorzitter Paul Olijve en Frank de Boer na het ondertekenen van het contract voor de oefenwedstrijd.

De wedstrijd tegen Ajax is niet de enige herinnering die Douma aan bijzondere oefenwedstrijden van Buitenpost bewaart. ,,We hebben meerdere keren tegen FC Barcelona gespeeld. Zo herinner ik me een van die wedstrijden uit de tijd dat Johan Cruijff daar nog trainer was. We zouden op een zaterdag tegen ze spelen, maar door overvloedige regenval werd de wedstrijd afgelast.
Gelukkig had onze huidige voorzitter Paul Olijve persoonlijk contact met Cruijff waardoor ze uiteindelijk twee dagen later alsnog wilden spelen. We hebben toen alle trainingen van de jeugd verzet om het hele sportcomplex vrij te krijgen. Een ander mooi feit is dat Ronald Koeman zijn debuut voor Barcelona in Buitenpost heeft gemaakt. Dat zijn momenten die je nooit vergeet.”

In het recentere verleden fungeerden de amateurs uit Friesland als oefentegenstander van Roda JC en PSV. ,,Maar een bezoek van Ajax is toch net even wat anders. Deze wedstrijd leeft verreweg het meest van allemaal. Binnen een week waren alle 4.500 kaarten uitverkocht. Er lopen hier ook veel kinderen in Ajax-shirt rond. De meeste nog met twee sterren op de borst, maar dat zal zaterdag ongetwijfeld anders zijn.”

Net als Ajax heeft Buitenpost zaterdag vier trainingen in de benen zitten. De Friezen trokken onder meer naar Ameland om zich in alle rust voor te bereiden. ,,We zijn al op 22 juni begonnen met onze voorbereiding en hebben inmiddels de laatste training achter de rug.” Van de voorpret en wedstrijdspanning tijdens de laatste dagen krijgt Douma overigens weinig mee. Een personeelsreis zorgt ervoor dat de trainer tussen de laatste training en de wedstrijd tegen Ajax een paar dagen in het buitenland zit. ,,Vanaf donderdag gaan we met mijn werk een aantal dagen naar Hamburg. De meeste collega’s blijven daar ook in het weekend nog, maar ik keer vrijdag alweer terug uit Duitsland. De wedstrijd tegen Ajax wil ik uiteraard voor geen goud missen.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: vv Buitenpost