Menu
Trainer en analist tegelijk

Trainer en analist tegelijk

Kenneth Perez verdeelt zijn tijd tussen Ajax en Eredivisie Live. De 38-jarige Deen bouwt als assistent-coach van Ajax A1 aan zijn trainersloopbaan en maakt op televisie vlieguren als voetbalanalist. De combinatie van beide functies levert hem veel voordelen op.

,,Het is een heel leerzaam jaar geweest”, zegt Perez. ,,We hebben bijvoorbeeld een groep met heel veel verschillende persoonlijkheden. Daarnaast is er een trainerswissel geweest, waardoor je kennismaakt met twee verschillende benaderingen. Verder hebben we een matig jaar achter de rug met veel wisselvallig voetbal. Met name voor de jongens is dat teleurstellend. Aan de andere kant is het voor een beginnende trainer leerzaam als niet alles van een leien dakje gaat.”

Perez werd aan het begin van het seizoen aangesteld als assistent-trainer van Ajax A1. Aan de zijde van hoofdcoach Fred Grim wilde hij vooral ontdekken of het trainerschap iets is wat bij hem past. Een trainerswissel rijker - Grim vertrok in oktober naar Almere City en werd opgevolgd door Fons Groenendijk - beaamt de Deen dat hij in amper een jaar tijd flink in zijn rol is gegroeid.

Kenneth Perez is naast zijn baan als assistent-coach van Ajax A1 ook werkzaam als analist bij Eredivisie Live. Kenneth Perez is naast zijn baan als assistent-coach van Ajax A1 ook werkzaam als analist bij Eredivisie Live.

Zo voelt hij zich verantwoordelijk voor de mindere resultaten van zijn team. ,,Samen met Fons natuurlijk.” Dat niet iedere lichting overloopt van exceptionele kwaliteiten. Daarvan wil de Scandinaviër met Spaans bloed niks weten. ,,Dat is te makkelijk om te zeggen. Bovendien kun je dat pas over een paar jaar zeggen. Feit is dat wij het qua resultaten niet goed hebben gedaan”, doelt hij op de huidige positie in de middenmoot van Ajax A1.

Dat de ene speler zich sneller ontwikkelt dan de andere is volgens de voormalige middenvelder van onder meer AZ, PSV en Ajax inherent aan jeugdvoetbal. ,,Hoewel het voor mij als trainer soms lastig is, want ik wil heel snel. Daarvan leer ik juist weer dat ik soms ook een paar stapjes terug moet doen. Ik merk dat ik nog steeds een beetje voetballer ben en dat mis ik wel eens bij mijn spelers, maar misschien is dat wel logisch op die leeftijd.”

Over de samenwerking met Groenendijk is Perez in elk geval zeer te spreken. ,,Ik ben assistent, maar Fons geeft mij heel erg het gevoel dat we het samen doen. Ik ben ook geen assistent die in de groep de gevierde jongen uithangt. Verder krijg ik bij Fons heel veel vrijheden en mogelijkheden om op eigen benen te staan. Besprekingen houden, wedstrijden coachen, trainingen leiden en noem maar op. Dat vind ik heel prettig. Al moet ik zeggen dat ik ook met Fred prima heb samengewerkt.”

Behalve zijn assistentschap bij Ajax A1 zit Perez in de weekenden vaak in de studio van Eredivisie Live, waar hij wordt geroemd om zijn kundige analyses. ,,Ik probeer de kern uit de wedstrijd te halen en voetbalinhoudelijk te blijven. Verder ben ik onafhankelijk, ondanks dat ik iemand de volgende dag weer kan tegenkomen.”

Dat hij beide functies kan combineren ziet Perez als een bijkomend voordeel. ,,Ik zie bij Eredivisie Live heel veel wedstrijden en systemen voorbij komen. En bij Ajax leer ik details van andere trainers, die ik vervolgens weer meeneem in mijn analyses.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots