Menu
Trainer Stekelenburg zet stap in loopbaan

Trainer Stekelenburg zet stap in loopbaan

Maarten Stekelenburg is de nieuwe hoofdcoach van Ajax Cape Town. Na meer dan 20 jaar jeugdtrainerschap was het moment plotseling daar voor een nieuwe stap. ,,Als ik ooit de stap naar hoofdcoach kan maken, dan is er geen beter moment dan nu”, weet de 38-jarige geboren Amsterdammer.

Stekelenburg speelde jarenlang bij Argon, Huizen en AFC in de Nederlandse hoofdklasse voor amateurs. In die periode trainde de toenmalige CIOS-student ook altijd al jeugdteams. Daardoor heeft de naamgenoot van Ajax-keeper Stekelenburg al vanaf zijn zestiende ervaring in het coachen en beter maken van spelers. In 1999 kwam hij naar Ajax waar hij achtereenvolgens de D2, C1, B1, Jong Ajax en Ajax B2 trainde. Tussendoor was hij nog een korte periode hoofd jeugdopleiding ad-interim. In 2009 stelde Ajax hem voor 2,5 jaar aan als hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town. Na de zomer zou hij terugkeren naar Amsterdam en ‘gewoon’ weer twee jaar in de jeugdopleiding gaan werken. Het liep anders.

Al een paar maanden geleden polste de leiding van Cape Town hem als opvolger van Foppe de Haan. Toen wilde het gezin echter nog terug naar Nederland en Kaapstad zocht verder. Maar de situatie veranderde en de familie hoefde niet per se terug naar Nederland. Op het moment dat algemeen directeur George Comitis van Ajax Cape Town dat hoorde, was de stap naar zijn voormalige hoofd jeugdopleiding snel gezet. ,,De wereld stond even op zijn kop”, zegt Stekelenburg. ,,Hoofdcoach? Ik heb dat nooit eerder gedaan, maar als ik ooit de stap naar hoofdcoach zou kunnen maken, is er geen beter moment dan nu. Daarna is het heel snel gegaan. We zouden echt teruggaan naar Nederland; onze spullen stonden allemaal in een container om naar Nederland terug te worden verscheept. Toen ik vorige week de gesprekken met de leiding van Cape Town had, heb ik de haven gebeld en gevraagd of ze de spullen nog een weekje konden vasthouden.”

Maarten Stekelenburg: 'De wereld stond even op zijn kop.' Maarten Stekelenburg: 'De wereld stond even op zijn kop.'

Alles kwam rond, de verhuizers konden de spullen weer uitpakken waar ze die hadden ingepakt en maandag staat Stekelenburg voor het eerst als hoofdcoach van Ajax Cape Town op het veld. ,,Veel mensen om mij heen zeggen dat deze aanstelling een logische is. Zelf kijk je daar soms anders tegenaan. Ik had er zelf niet vaak aan gedacht en het was voor mij ook geen doel opzich om ooit hoofdcoach te worden. Dit is een mooie stap in mijn loopbaan. Of dit een begin is van een carrière als hoofdtrainer weet ik niet. Ik heb wel geleerd dat je in de voetbalwereld niet al te ver vooruit moet kijken. Twee maanden terug zou ik weer in de jeugdopleiding van Ajax Amsterdam aan de slag gaan, nu ben ik hoofdcoach van een van de grootste clubs van Zuid-Afrika.”

De verwachtingen van de buitenwacht over Ajax Cape Town zijn hoog na de goede prestaties van afgelopen seizoen. De club miste onder de bezielende leiding van Foppe de Haan op een haar na het eerste landskampioenschap uit haar historie. ,,Ik zie die tweede plaats als een groot pluspunt”, aldus Stekelenburg, die niet bang is voor de druk die dat eventueel op dit nieuwe seizoen legt. ,,De spelers hebben onder Foppe enorme stappen vooruit gemaakt. Maar er is ook nog iets als ‘leren winnen’. Ze zijn daar heel dichtbij geweest en daar kunnen we nu profijt van hebben.”

Profijt kunnen ze ook hebben van de uitstraling die Foppe de Haan Ajax Cape Town heeft gegeven. ,,Hij is heel belangrijk geweest voor het voetbal in heel Zuid-Afrika”, steekt Stekelenburg de loftrompet voor de Fries met wie hij regelmatig op het veld stond als assistent-trainer Jan Pruijn afwezig was. ,,Hij heeft hier veel indruk gemaakt. Zuid-Afrika was niet gewend aan het soort voetbal waarmee we in Nederland groot zijn geworden. De spelers waren bovendien niet gewend aan de manier waarop een coach met hen omging; de aandacht en het vertrouwen dat hij ze gaf. Ajax Cape Town is aantrekkelijk voor jonge spelers, die ook weten dat ze hier een transfer overseas kunnen maken. Voorlopig doen we het met de selectie die we nu hebben. Ik laat drie jeugdspelers meetrainen met het team en dan kijken we hoe ze het oppakken. Daarna zien we wel hoe het verder gaat.”

De nieuwe hoofdcoach kijkt uit naar deze nieuwe stap in zijn carrière, waarvoor hij heel dankbaar is: ,,Ik wil Ajax Amsterdam ontzettend bedanken dat ze mij de mogelijkheid bieden om deze stap te maken en dat ze mij daarin steunen."

Tekst: Ajax.nl/ Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town