Menu
Trainers blijven Ajax langer trouw

Trainers blijven Ajax langer trouw

Vier trainers tekenden dinsdag in de ArenA een vernieuwd contract. Frank de Boer (Ajax D1), Wim Kwakman (C1), Casimir Westerveld (E2) en looptrainer Renaldo Landburg leiden ook komend seizoen nieuwe Ajax-talenten op. Scout René Moonen blijft de club eveneens trouw.

Frank de Boer is ook volgend seizoen verbonden aan de jeugdopleiding van Ajax. Frank de Boer is ook volgend seizoen verbonden aan de jeugdopleiding van Ajax.

De jeugdopleiding vormt van oudsher een belangrijk onderdeel van de club Ajax. Het opleiden van de eigen talenten gaat verder dan het aanstellen van goede trainers alleen. Het complete technische plaatje moet kloppen. Talenten moeten zorgvuldig worden gescout en, eenmaal in de jeugdopleiding, moeten de voetballers zo goed mogelijk worden begeleid. Op alle fronten. In het zogenaamde multiskillprogramma worden de talenten onder meer technieklessen, loopoefeningen, krachttrainingen, judo- en gymlessen voorgeschoteld.

Casimir Westerveld zet zich volgend seizoen in als jeugdtrainer en als scout. Casimir Westerveld zet zich volgend seizoen in als jeugdtrainer en als scout.

De uitgebreide trainersstaf heeft als kerntaak het opleiden van de Ajax-talenten. Frank de Boer en Casimir Westerveld besloten hun eerste seizoen in de Amsterdamse jeugdopleiding met een kampioenschap. De Boer bracht dit seizoen zijn niet geringe voetbalervaringen al succesvol over op de spelers van zijn D1. Westerveld presteerde hetzelfde met de E-pupillen. Hij deed in de achterliggende jaren trainerservaring op bij stadgenoot AFC, waar hij onder meer coördinator was van de onderbouw. ,,Met welke leeftijdscategorie je ook werkt; het is altijd leuk om talenten in tactisch en in technisch opzicht beter te maken’’, vertelt Westerveld na het ondertekenen van zijn eenjarige contract.

René Moonen gaat fulltime aan de slag als scout. René Moonen gaat fulltime aan de slag als scout.

De 29-jarige Amsterdammer combineert zijn werk als jeugdtrainer komend seizoen met werkzaamheden voor de scoutingstaf. Westerveld, die als jeugdspeler zelf een deel van de Ajax-opleiding doorliep, zal als parttime scout ook nauw samenwerken met René Moonen. Moonen vult het gat (deels) op dat gaat vallen door het vertrek van scouts Herman Borman en Cas Harms. De twee ras-Ajacieden nemen binnenkort afscheid van de jeugdopleiding. Moonen is al langer betrokken bij de Amsterdamse scoutingstaf. De Haarlemmer opereert vanaf volgend seizoen fulltime vanaf de Toekomst. Eerder was Moonen ook al werkzaam als scout voor HFC Haarlem. Ajax onderhoudt een samenwerkingsverband met de club uit de Spaarnestad.

Wim Kwakman maakt al sinds 2000 deel uit van de Amsterdamse jeugdopleiding. Wim Kwakman maakt al sinds 2000 deel uit van de Amsterdamse jeugdopleiding.

Wim Kwakman mag zich inmiddels een ervaren opleider van Ajax-talent noemen. Sinds november 2000 werkt hij als trainer bij de Amsterdamse club. Kwakman krijgt komend seizoen opnieuw de C1 onder zijn hoede. ,,De jongens van de C2 schuiven door naar de C1”, legt Kwakman uit, die zijn team dit seizoen naar de tweede plaats in de competitie leidde. ,,En daarnaast komen er ook nog een paar nieuwe spelers bij. De meeste jongens met wie ik komend seizoen ga werken, ken ik goed. Het is een talentvolle lichting waar ik graag mee aan de slag ga.”

Renaldo Landburg tekende een jaar bij als looptrainer. Renaldo Landburg tekende een jaar bij als looptrainer.

Renaldo Landburg is de conditie- en loopspecialist van de Ajacieden die zich vandaag langer aan hun club verbonden. De Amsterdammer brengt de jongste en de oudste jeugdspelers looptechnieken bij. Net als Moonen was ook de voormalige atleet Landburg eerder actief bij HFC Haarlem. Via Danny Blind belandde de honderdmeterloper drie jaar geleden in de jeugdopleiding van Ajax. ,,Ik werk met F- tot en met de A-junioren onder meer aan hun coördinatie’’, vertelt Landburg. ,,Er wordt alles aan gedaan om de spelers makkelijker en beter te laten voetballen. Alles staat in dienst van het voetbalspel.’’