Menu

Training als examen

Voor Edmond Claus was de training niet zoals gewoonlijk. Het was voor het eerst dat hij de training van Ajax moest leiden, onder toeziend oog van een aantal heren met mappen en boeken. Claus deed examen voor zijn trainersdiploma. Wim Koevermans en Ronald Spelbos waren zijn examinatoren.

De opdracht van het praktijkgedeelte van het examen bestond uit twee delen. De wedstrijdanalyse had Claus zaterdag van Ajax - RKC gemaakt. Daaruit moest de leerling een 'voetbalprobleem' halen en dat op de training verbeteren. En dat gebeurde woensdagochtend.

Het probleem dat Claus zaterdag had gezien, was dat het middenveld, met name Yakubu, niet genoeg vrij stond en dat daarom de spitsen niet genoeg konden worden aangespeeld. ,,Maar ja, onze spits had steeds drie man om zich heen staan", verklaarde Claus gedeeltelijk al het probleem. Ook de aanval en afronden op doel moesten in de oefening zitten. Hij had dus gekozen voor een oefening waarbij Pasanen als centrale verdediger Yakubu op het middenveld moest aanspelen. De Ghanees passte vervolgens beurtelings naar de linker- en rechtervleugel. Daar ontstond een een-tweetje en als laatste kwam een voorzet voor het doel, waar drie aanvallers en drie verdedigers in duel gingen om de bal. Alle linies werden zodoende gebruikt.

Tijdens de grote partij praatte Claus veelvuldig op 'zijn' selectie in. ,,Aanname....", klonk herhaaldelijk uit zijn keel. Ook de gebaren die hij erbij maakte, oogden als die van een echte trainer.

De partijen waren grofweg verdeeld tussen het eerste en het tweede team van Ajax. Om de reserves aan te vullen, deden Trabelsi en Marco van Basten mee, maar ook trainer Van't Schip. Hij had niet de gebruikelijke blauwe trainerskleren aan, maar zag er identiek uit aan zijn spelers, in het rood.

Na afloop was Claus wel tevreden. ,,Het kan altijd beter, maar het ging wel. Ik denk wel dat ik het ik naar tevredenheid heb afgelegd. Mjah, dat zal toch wel?" De examinatoren gingen meteen na de training het examen met de leerling doornemen. Claus moet naast dit praktijkgedeelte nog enkele onderdelen van het examen afleggen. Maar met een trainersstaf zoals bij Ajax op het veld staat, gaan wij ervan uit dat het wel goedkomt.