Menu

Training op speciale dag

Bevrijdingsdag. Twee jaar geleden won Ajax op 5 mei in Nijmegen de landstitel en de club bevrijdde zichzelf daarmee van een heleboel frustraties, opgebouwd in de jaren ervoor. Het betekende het eerste kampioenschap als hoofdtrainer voor Ronald Koeman, die halverwege het seizoen de touwtjes in handen kreeg. Deze woensdag, precies twee jaar later, bereidde Koeman zijn team voor op de wedstrijd van zondag tegen NAC, het duel dat de coach zijn tweede schaal kan opleveren.

De grootste puzzel die Ronald Koeman moet oplossen dezer dagen in waarschijnlijk wie op te stellen tegen het lastige NAC. Het was wat stil op het trainingsveld van Ajax. Tom de Mul en Zdenek Grygera trainden apart en ook Zlatan Ibrahimovic moest het grootste deel van de oefensessie aan zich voorbij laten gaan, al kon de Zweed het niet laten om af en toe even lekker een balletje te trappen. Zijn lies lijkt al wat beter aan te voelen en wellicht kan de technische staf zondag een beroep doen op de spits. Wesley Sonck bleef binnen, de Belgische aanvaller heeft wat last van zijn wreef. Tegen Zwolle kreeg hij daar een trap op. Ook Rafael van der Vaart, die zaterdag zijn enkel blesseerde, ontbrak nog.

Tegen NAC heeft Ajax aan een punt genoeg om de kampioensschaal te mogen ontvangen, dus zou je kunnen denken dat Ajax voor een keer zijn belangrijkste aanvallers wel zou kunnen missen, zolang de verdediging maar de nul houdt. Maar, behalve dat bij de Amsterdamse club ook het vermaken van het publiek en dus het maken van doelpunten hoog in het vaandel staat, ook in de laatste linie kent Koeman de nodige zorgen. Zo moest Julien Escudé eerder afhaken omdat hij een tik kreeg en verliet ook Jelle van Damme eerder het trainingsveld.

Koeman liet zich echter niet van de wijs brengen, paste zijn trainingsvormen aan en liet zijn spelers na het onderlinge partijtje nog even op scherp drie-tegen-drie en een-tegen-een spelen. Als het aan de trainersstaf van Ajax ligt, wordt 9 mei voortaan ook een gedenkwaardige dag.