Menu

Training voor pers en publiek

Zoals gewoon is op vrijdag, staat de training ook open voor de pers. De verslaggevers kunnen natuurlijk net als de fans elke dag buiten het hek terecht, maar op vrijdag mogen ze aan de rand van het veld hun bevindingen doen.

Met de wedstrijd tegen Volendam op het programma was het redelijk druk rond het trainingsveld. De mediavertegenwoordigers waren afgereisd naar Amsterdam om een kijkje te nemen bij de lijstaanvoerder van de Holland Casino Eredivisie. En wat zagen zij?

Allereerst vijf vreemde ballen. De enige vergelijking met de prachtige adidas-ballen is dat ook deze bal rond is. Maar dit speeltuig was gelig, leek van plastic en dwarrelde alle kanten op. Ronald Koeman na afloop: ,,We proberen alle onvoorziene omstandigheden uit te sluiten. Zeker voor de keepers is deze bal even wennen. Ze zijn gewend aan een adidas-bal en nu komt in een keer dit op ze af stuiteren.'' Hoe komt Ajax eigenlijk aan die ballen van de tegenstander? ,,Sommige clubs geven er een paar, bij andere moet je ze kopen. Die van Volendam hebben we betaald'', lachte Koeman.

Maar natuurlijk was er meer waar te nemen op het veld. Zo konden Steven Pienaar en Anthony Obodai een heel groot deel van de training met de groep mee doen. Tot hun eigen vreugde, want de manier waarop Steven Pienaar zich over het veld bewoog, leek veel op een puppie die speelkameraadjes ontdekt. De lach verliet nimmer het open gelaat van de Zuid-Afrikaan en zijn ploeggenoten waren duidelijk ook verguld met de aanwezigheid van hun behendige collega.

Toch moest Koeman de hoge verwachtingen enigszins temperen. ,,Ik verwacht hem nu niet veel eerder erbij dan is voorspeld. Maar de berichten die de voorbije dagen in de media rondgingen dat hij nog een jaar is uitgeschakeld, gingen wel te ver. Op dit moment mist hij echter nog te veel kracht in zijn been. Wel mag hij wat meer doen en kon hij meedoen met de pass- en trapoefeningen, maar de angst is aanwezig dat hij door vermoeidheid of in een duel door zijn enkel kan gaan. Helaas voor het team en vooral voor Steven zelf duurt het zo lang. Er is nu een krachtsverschil van 29 procent tussen zijn beide benen. Dat mag hoogstens tien procent zijn. Iedereen wil hem er natuurlijk graag zo snel mogelijk bij hebben, maar het zou dom zijn om op een paar weken risico te nemen. Het herstelt echter wel.''

De oefening die Pienaar, Obodai en Babel oversloegen was een partijvorm. Daarin moesten de centrale verdedigers Julien Escudé en Johnny Heitinga de opening verrichten en het middenveld zich al breiend een weg naar het vijandelijke doel banen. Het spel golfde van links naar rechts en de schrik sloeg even om het hart toen Tomás Galásek scherp het duel inging. Tom Soetaers moest zich even laten behandelen. ,,Gelukkig kon hij weer verder", verzuchtte Galásek na afloop. ,,Daar was ik wel erg blij mee, want het is wel schrikken als iemand eruit stapt."

Tijdens de persbijeenkomst later op de dag verklaarde Koeman blij te zijn dat zijn spelersgroep weer steeds groter wordt. Dat het straks moeilijk kiezen is uit zoveel goede voetballers, ervaart de trainer niet als een struikelblok. ,,Ik doe wat het beste is voor het elftal. Soms zal een speler teleurgesteld zijn, maar als je bij Ajax speelt moet je om kunnen gaan met teleurstellingen.''

Een deel van de kracht van Ajax is de kwaliteit van de bank. Koeman heeft van alle trainers de meeste wissels ingebracht die scoren. ,,Dat zal ook wel komen omdat ik het op dat moment goed zie, maar vooral omdat ik zoveel goede spelers kan inbrengen.'' Er zal bij Ajax een behoorlijke concurrentiestrijd losbarsten om de speelminuten. ,,Dat hoort er bij. De groep is frisser, groter. Concurrentie bepaalt het niveau van de trainingen'', aldus de oefenmeester.

Soetaers kon de slotoefeningen, afronden op doel, gewoon meedoen. Nou ja, gewoon. Hij moest wel naar de middenlijn sprinten omdat hij zijn penalty niet wist te scoren. Dat moest Babel ook. De jonge spits stond oog in oog met Kenneth Vermeer, die hij al heel lang kent uit de jeugdopleiding. ,,Dus je weet waar die komt hè, Kenneth", gaf Ruud Krol de jonge goalie vertrouwen. Maar zoals de Amsterdammer vervolgens schoot had de doelman nooit kunnen denken. Met een stift door het midden wilde Babel zijn makker te kijk zetten. De eerste poging ging over. Na de sprint probeerde hij het op identieke wijze. Nu zat de lat in de weg. Babel draaide zich al weer om en zette aan voor de sprint. Maar Krol streek zijn hand over het hart. De spits mocht samen met zijn ploeggenoten uitlopen. De training zat er op.

Tegen Volendam aanstaande zondag ontbreken in ieder geval Pienaar, Obodai, Zlatan Ibrahimovic, Bogdan Lobont en Hatem Trabelsi. Victor Sikora is nog een twijfelgeval, net als doelman Sander Boschker. John O'Brien verliet het trainingsveld voortijdig met lichte hamstringklachten. ,,Uit voorzorg hebben we hem naar binnen laten gaan'', verklaarde Koeman. ,,Hij kan morgen waarschijnlijk weer bij de groep zijn.''