Menu
Trainingskamp Duitsland (3): Weerzien met een oude bekende

Trainingskamp Duitsland (3): Weerzien met een oude bekende

Terwijl Ajax vrijdag op het veld bij hotel Klosterpforte trainde, begon ook Stoke City aan de arbeid. De assistent-trainer van de Engelse ploeg, waar Nederlander Jan Boskamp hoofdcoach is, bleek een oude bekende. Jan de Koning speelde in de jeugd en het tweede elftal bij Ajax en was ook jeugdtrainer bij de Amsterdamse club.

Jan de Koning is een generatiegenoot van Ruud Krol en speelde met onder andere Louis van Gaal in het tweede van Ajax. Ooit een talentvolle rechtsbuiten, wachtte De Koning op zijn kans om bij Ajax Sjaak Swart op te volgen. ,,Ik moest nog een seizoen wachten en dan zou Swart er waarschijnlijk mee ophouden. Maar tijdens dat seizoen bleek er al een vervanger voor hem nodig en toen stond Johnny Rep klaar", aldus De Koning na de training van Stoke City. ,,Toen ben ik in België gaan spelen."

Na zijn actieve carrière was De Koning op vele terreinen binnen de voetbalwereld bezig. Zo trainde hij bij Ajax enkele jeugdteams. ,,Ik heb Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder nog getraind."
Ook acteerde hij een tijd als spelersmakelaar. In die hoedanigheid ontdekte hij Cristian Chivu en bracht hem naar de Amsterdamse club. ,,Danny Blind was toen directeur spelersbeleid", herinnert hij zich. Ook was De Koning een periode werkzaam als trainer in de Verenigde Arabische Emiraten en sinds half juni staat hij onder contract bij Stoke City, de club van de legendarische Sir Stanley Matthews die daar tot zijn vijftigste jaar speelde. Gordon Banks, ook al zo'n legende, is nu president van de club die in 1863 werd opgericht. De ploeg die in de First Division uitkomt is naarstig op zoek naar aanvallers. ,,We hebben er twee in de selectie en die zijn allebei geblesseerd. Ik heb al aan Danny Blind gevraagd of hij nog wat spelers kon missen, maar helaas."
Voor De Koning en Boskamp was het weerzien met de oude bekenden in de staf van Ajax zeer aangenaam. ,,We hebben allemaal met of tegen elkaar gespeeld of op een andere manier samengewerkt. Het werd gisteravond in het hotel dan ook zeer gezellig."

Ajax trainde weer fanatiek deze druilerige vrijdagmorgen. Nog zonder de zieke Hatem Trabelsi en met diverse spelers die een aangepast programma volgden. Een uitgebreide oefening voor het geven van voorzetten en het afronden op doel stond op het schema, net als een partij op een klein veld en de inmiddels vertrouwde ´tweehonderd meters´.

Danny Blind zag het allemaal tevreden aan, constateerde ook dat de vele trainingsarbeid bij een aantal spelers zijn tol ging eisen en gaf de selectie de rest van de dag vrij. Zaterdagmorgen trainen de Ajacieden weer, om het dan in de namiddag op te nemen tegen Arminia Bielefeld.