Menu
Trainingskamp Duitsland (6): Ajax zet goede stap tegen Arminia Bielefeld

Trainingskamp Duitsland (6): Ajax zet goede stap tegen Arminia Bielefeld

Ter afsluiting van het tweede trainingskamp in evenzovele weken speelde Ajax zaterdag een oefenwedstrijd tegen Arminia Bielefeld, dat zijn honderdste verjaardag vierde. Het werd 0-4 voor de Amsterdammers in de Schüco Arena en dat was een keurig resultaat. Trainer Danny Blind liet vier van de zes spelers die later aan de voorbereiding begonnen hun eerste minuten maken.

,,De ´nieuwe´ spelers waren fit voor 45 minuten met verstand´´, zei de Ajax-coach na afloop. Ryan Babel, Hedwiges Maduro, Angelos Charisteas en Urby Emanuelson gaven hun team - en daarmee ook de trainer - extra opties met hun specifieke kwaliteiten. Blind zal in het vervolg nog moeilijkere keuzes moeten maken. ,,Ik heb niet één ploeg in mijn hoofd, er zijn meerdere opties´´, aldus Blind. ,,Dat is ook afhankelijk van de tegenstander. Ryan Babel is bijvoorbeeld heel anders dan Nicolae Mitea en Markus Rosenberg anders dan Angelos Charisteas. In ieder geval heb ik vandaag gelukkig teruggezien waar we vorig seizoen al mee begonnen waren. Er is redelijk gevoetbald, met overleg. Ik verlang van het team dat het controle over de wedstrijd heeft en hoewel vandaag geen goede graadmeter was, heb ik goede dingen gezien.´´

Ajax begon voorzichtig en zorgde via Hedwiges Maduro, die voor zijn verdediging speelde, en centrale middenvelder Tomás Galásek dat de organisatie op orde was. ,,Als Maduro, Galásek of Lindenbergh voor de verdediging speelt, is het de bedoeling om ze gaandeweg in te laten schuiven om een man meer op het middenveld te krijgen´´, zei Blind. Aanvallend zochten de Amsterdammers aanvankelijk vooral middels lange ballen de kopsterke spits Angelos Charisteas. De Griek stelde linkshalf Wesley Sneijder kort na het begin in staat van afstand aan te leggen. Het schot miste echter nog precisie.

Na twintig minuten sloeg Ajax, zoals Danny Blind het graag ziet als de tegenstander compact op eigen helft speelt, ´een paar stations over´. De bal kwam door een goede crosspass bij rechtsbuiten Daniël de Ridder. Die speelde mooi zijn man uit, maar de voortzetting was niet van hetzelfde niveau, zodat de actie strandde.

Angelos Charisteas voelde zich in zijn element. De Griek speelde enige jaren in de Bundesliga en weet derhalve hoe Duitse teams bespeeld moeten worden. Via een knappe individuele actie dwong Charisteas een vrije trap af op een meter of twintig van het doel. Blijkbaar was men in Bielefeld en omstreken nog niet op de hoogte van de kwaliteiten van Sneijder, want die zette zich achter de bal en krulde hem langs de muur en in het doel. De keeper bewoog niet eens: 0-1.

De Amsterdammers lieten Arminia vervolgens even eruit komen en sloegen via een uitgekiende tegenaanval in de 35ste minuut opnieuw toe. De bal kwam via een lange pass naar linksbuiten Ryan Babel, die even kort combineerde met Charisteas en na een mooie beweging de bal in de verre hoek schoof: 0-2. Dat bleef het ook tot aan de rust.

Blind verving in de tweede helft Charisteas, Babel en Maduro, die hun eerste 45 minuten van de seizoensvoorbereiding hadden gemaakt. Ook Hans Vonk en Nigel de Jong moesten het veld ruimen. De vijf werden vervangen door Markus Rosenberg, Nicolae Mitea, Urby Emanuelson, Bogdan Lobont en Nourdin Boukhari. Olaf Lindenbergh, in de eerste helft linksback, verhuisde naar het centrum en Sneijder ging centraal op het middenveld spelen. Ajax was derhalve in de tweede helft een aanvallender ingestelde ploeg.

Het duurde niet lang voordat de Amsterdammers dat vertaalden in een doelpunt. Eerst maaide De Ridder nog over een goede voorzet van Rosenberg heen, maar kort daarna was het wel raak. Boukhari stuurde Rosenberg diep en de Zweed scoorde beheerst: 0-3 na 55 minuten.

De Duitsers drongen vervolgens aan, maar telkens reageerde Ajax met slimme tegenaanvallen. Rosenberg legde de bal panklaar voor Mitea, maar die demonstreerde ongewild dat rechts niet zijn beste been is. Zijn andere been is echter een klasse apart, zo liet de Roemeen tien minuten later zien. Mitea dolde zijn verdediger door hem met een hakje door zijn benen te spelen op weg naar de achterlijn. De voorzet werd helaas niet goed verwerkt.

Even later probeerde Tom de Mul, ingevallen voor De Ridder, het aan de andere kant ook eens. De Mul sleepte er een hoekschop uit en uit de afvallende bal schoot Sneijder op doel. De bal werd gestuit en kwam terecht bij John Heitinga, die hem in de 79ste minuut in het doel lepelde: 0-4.

Redelijk tevreden gezichten derhalve aan Amsterdamse kant. De zege kwam geen moment in gevaar en de verdediging was solide. ,,Alleen voor de linkerkant zoeken we nog iemand´´, aldus Blind. ,,Vandaag kwamen daar ook niet in problemen, maar we werden door Bielefeld ook niet echt getest. Desondanks was dit een redelijk goede prestatie´´, aldus Blind.