Menu
'Traoré scoort à la Piet Keizer'

'Traoré scoort à la Piet Keizer'

De kranten staan maandagochtend uitgebreid stil bij het overlijden van Piet Keizer, de geniale linksbuiten van weleer. De Telegraaf opent de voorpagina met een zwart-witfoto van de voetballer, de Volkskrant herdenkt hem over twee pagina’s en o ja, Ajax voetbalde nog tegen Sparta (2-0).

Met een prachtig In Memoriam licht de Volksrant Piet Keizer uit. Het wedstrijdverslag in het middenkatern staat ook stil bij het heengaan van de Ajacied: ‘Traoré scoort à la Piet Keizer’.  ‘Op de dag dat Ajax de overleden linksbuiten van vroeger herdacht, haalde een jongen uit Burkina Faso de levende herinnering aan Piet Keizer boven. Bertrand Traoré slalomde en kapte zich een weg door de defensie van Sparta. Alles stijf links, inclusief de schuiver voor de 1-0.’

Piet Keizer was meer dan voetbal alleen. Dat blijkt wel uit de plaats die de overleden linksbuiten in de kranten inneemt. Niet alleen de sportpagina’s kleuren van herinneringen aan hem, ook de landelijke nieuwspagina’s staan uitgebreid stil bij het heengaan van de karakteristieke Amsterdammer.

In het sportkatern ‘Telesport’ van De Telegraaf heel veel Piet Keizer. De voorpagina is al prachtig met een mooie actiefoto van de linksbuiten. ‘Afscheid van icoon’, kopt de krant. ‘Voor Keizer was er alleen Ajax’, staat er een pagina verder met mooie foto’s van een Ajax – Feyenoord en de huldiging na de winst van de Europa Cup I en daarna komt een  interview met hem van 25 jaar geleden: ‘Piet Keizer, van fenomeen tot vaderfiguur’. Op pagina 6 de rouwende Ajacieden die weer samen rond de middencirkel staan om een grote voorganger te herdenken. Letterlijk in de kantlijn een stukje over de wedstrijd: ‘Ajax in eerste kwartier na rust: 16-0’. ,,We waren er zo voor gewaarschuwd”, baalde David Mendes da Silva. De routinier van Sparta kende de statistieken, waaruit blijkt dat Ajax kort na rust opvallend effectief is. Na de routineklus voor Ajax tegen Sparta (2-0) en de tweede Amsterdamse treffer (Kasper Dolberg) heeft Ajax na 22 wedstrijden een score van 16-0 in het eerste kwartier in het tweede bedrijf.

Ook het Algemeen Dagblad opent de sportbijlage ‘Sportwereld’ met een prachtige plaat van Keizer aan de bal ‘Keizer van de schaar’, kopt de krant erbij. Op de volgende pagina een groot terugblik op het leven van het Ajax-icoon. ‘Geniaal en eigenzinnig’, staat er boven. Mooie foto’s van Keizer larderen het verhaal. ‘Ajax wint, maar zonder keizerlijke glans’, is de titel van het wedstrijdverhaal. ‘Een voetbalshow krijg je nooit op bestelling’, weet de journalist. ,,Maar nog los van de sentimenten rond het afscheid van Piet Keizer was Ajax – Sparta voor de thuisploeg óók een gelegenheid om aan dat gapende gat richting Feyenoord qua doelsaldo (Feyenoord +46 Ajax +32) te werken. Zoals dat twee weken geleden voor eigen publiek tegen ADO Den Haag ook makkelijk had gekund.” Chic is dat de columns op de pagina’s, van Hugo Borst en Willem van Hanegem, ook over Piet Keizer gaan.

Natuurlijk heeft Trouw ook een verhaal over Piet Keizer. Op pagina 6 van het nieuwskatern haalt Matty Verkamman mooie herinneringen aan hem op: ‘Superieure elf was wars van dikdoenerij’.  Op de actuele sportpagina krijgt vervolgens Nick Viergever alle ruimte: ‘Ervaren Viergever houdt opnieuw ‘de nul’ met Ajax'. ‘De defensie ontwikkelt zich tot een bijna onneembare horde voor tegenstanders. Getuige ook het duel van gistermiddag. Sparta komt tot slechts twee doelpogingen in de Arena. ,,De trainer heeft vanaf het begin al aangegeven dat zijn speelwijze ook een andere denkwijze vraagt”, vertelt Viergever. ,,Dat geldt niet alleen voorin, waar we met drie vier man druk proberen te zetten als we de bal verliezen, maar ook achterin. Daar moeten we gelijk doordekken en vooruit blijven denken. Dat gaat gelukkig steeds beter.”

NRC Next komt ook met twee pagina’s necrologie over Piet Keizer. Eveneens met prachtige foto’s van de overleden linksbuiten. Daarna nog een fraai stuk met herinneringen aan Piet Keizer door Guus van Holland. Op de plaats van het wedstrijdverslag een verhaal over het afscheid van Piet met verhalen opgetekend vanaf de Toekomst uit de monden van Heini Otto en Sjaak Swart. Ook trainer van Jong Ajax, Marcel Keizer en achterneef van Piet, komt heel even aan bod. De wedstrijd tegen Sparta nog korter. ‘Een eenvoudige zege op een middag waar het overlijden van Keizer centraal staat.’