Menu
Treedt Onana in voetsporen Menzo?

Treedt Onana in voetsporen Menzo?

De een was 24 toen hij zijn eerste (van drie) finales met Ajax keepte. De ander staat als 21-jarige aan de vooravond van zijn eerste finale. Stanley Menzo won twee Europese bekers met Ajax. Andre Onana probeert woensdag zijn eerste eindstrijd in winst om te zetten.

Menzo en Onana: Er zit dertig jaar tussen hun eerste optreden in een Europese finale. De oud-doelman kent de huidige keeper van Ajax beter dan andersom: ,,Ik ken Onana weliswaar niet heel goed, maar heb hem wel twee keer bij Jong Ajax gezien en in de Europa League. De Europese wedstrijden kunnen we hier in Kaapstad zien", zegt de coach Ajax Cape Town. ,,Wat mij daarbij opvalt, is dat hij zich goed heeft ontwikkeld. Toen ik hem bij Jong Ajax zag, was dat voor mij herkenbaar uit mijn begintijd. Hij was nog druistig, maar dat is nu helemaal weg. Hij is rustig, staat er en is betrouwbaar.”

Vergelijking
Onana heeft wel vaag gehoord van Menzo, maar verder niet. ,,Als ze mij vergelijken met een attractieve, stilistische keeper die prijzen met Ajax heeft gewonnen, dan is dat positief voor mij.” Menzo zelf houdt niet van vergelijken: ,,Ik doe dat nooit. Ik denk dat zijn stijl wel anders is dan de mijne was, maar om dat goed te kunnen beoordelen had ik hem elke week moeten zien keepen en daarvoor zie ik Ajax te weinig.”

Yes Europe #WeAreBack 💪🏿 ❌❌❌ @EuropaLeague #UEL #afcajax pic.twitter.com/T8lEJIJBNT

— Andrey Onana (@AndreyOnana) 11 mei 2017

Het is donderdag rond lunchtijd als Onana na een intensieve training als een van de laatste Ajacieden de adidas miCoach Performancehal binnenstapt. Net als zijn ploeggenoten is hij onderweg naar één van de vele interviews tijdens de zogenaamde 'Open Media Day' op weg naar de finale. De kop staat goed. De focus is er: ,,Alles staat nu in het teken van woensdag. Dat is erg belangrijk. We hebben de finale gehaald en nu moeten we klaar zijn om deze wedstrijd te winnen. Ik probeer te doen wat ik normaal elke dag doe. Ik droom het verloop van de finale niet, maar denk er wel aan.”

Spannend?
Menzo graaft in zijn geheugen en gaat terug naar zijn eerste twee finales in dienst van Ajax: ,,Ik leefde naar de finale toe alsof het een gewone wedstrijd was. De eerste finale in 1987 tegen Lokomotiv Leipzig was spannend, maar ook weer niet zó spannend. Dat komt omdat we nog niet wisten wat zo’n finale teweeg kan brengen. Dat beseften we een jaar later wel.”

Onana viert zijn feestje.
Onana viert zijn feestje.

De huidige generatie kent inmiddels wel de impact die de wedstrijd vooraf heeft. Onana: ,,Het is zo’n grote wedstrijd. Voor ons, voor de club, voor de fans. Dat kan je vandaag ook zien met alle media-aandacht. Ik ben niet verrast dat het zo druk is. Het is immers wel de finale van de Europa League. Dat is al bijzonder en zeker omdat we het met zo’n jong team hebben gehaald. Dat had toch niemand verwacht aan het begin van dit seizoen?!’’

‘Jong, gretig en onbevangen’

Menzo: ,,Toch is het ook weer niet zo verrassend dat Ajax dit jaar in de finale staat. Als je naar alle finales kijkt die Ajax vanaf 1987 speelde, dan zijn die allemaal bereikt met heel jonge spelers. Natuurlijk heb je nog wat geluk nodig. Maar het huidige Ajax is - net als wij en het team van 1995 en 1996 - jong, gretig en onbevangen.”

Winnen
Onana weet wat er nu moet gebeuren. ,,In Afrika zeggen ze: dat je een finale speelt, herinnert niemand zich straks. Alleen degene die de finale wint, wordt onthouden. Het zou dus perfect zijn als we winnen.”

We fought until the end but it couldn't be. We still have the Europa League final to finish a very special season! #afcajax Luchamos hasta el final pero no pudo ser. Nos queda lo mejor para cerrar una temporada muy especial. #ajax

Een bericht gedeeld door André Onana (@andreonana.24) op

En waarom zou het niet kunnen? ,,De druk ligt bij Manchester United”, vindt Menzo. ,,Zij zijn ook een ervaren ploeg, die weet wat zo’n finale teweeg kan brengen. Zij zijn druk gewend. Het is goed dat dit jonge Ajax het niet weet. Ze moeten daar ook niet aan denken en genieten. Dat je in zo’n finale mág staan is geweldig. Ze kunnen allemaal goed voetballen en het mentale obstakel speelt nu niet. Die speelt meer bij een eventuele volgende finale, al ben je dan ook weer wat meer ervaren.”

Respect voor Manchester
Onana: ,,Ik respecteer Manchester United zeer. Iedereen weet dat het een goed team is. Wij hebben geen grote namen in het team. Daarom zijn wij als team zo goed. Iedereen wil laten zien wat hij kan. We hebben de finale bereikt en nu zijn we klaar om deze wedstrijd ook te winnen.”

Menzo in zijn eentje, in extase.
Menzo in zijn eentje, in extase.

En gaat Onana dan net zo uit zijn dak als we hem al eerder hebben zien doen tegen bijvoorbeeld Feyenoord, Vitesse en Lyon? ,,Tijdens het moment waarop wij scoren, denk ik niet na. Keepers zijn dan een beetje gek en ik heb geen idee wat ik doe als ik blij ben.” Menzo herkent dat wel: ,,Als keeper sta je ver bij de anderen vandaan en vier je op zo’n moment toch je eigen feestje. Ik rende ook wel mijn hele zestien meter door. Soms, als onze supporters achter mijn doel stonden, vierde ik het wel met hen.”

Als Menzo terugdenkt aan zijn laatste finale met Ajax tegen Torino beseft hij: ,,Het had ook zomaar anders kunnen zijn... Er waren twee á drie hachelijke momenten bij mijn doel, maar verder hebben we niet veel weggegeven. We speelden ook niet zo goed als in Italië (2-2, red.) omdat we ten opzichte van de heenwedstrijd de zieke Dennis Bergkamp misten. Dat merkte je.”

Schalke-uit
En wat vond Onana tot nu de zwaarste klus? ,,Schalke-uit, zonder twijfel. Het was een moeilijke wedstrijd, want we speelden 45 minuten lang met tien man. Dat is niet makkelijk. Zij speelden heel goed, maar wij hebben karakter getoond. Daar ben ik ontzettend blij om. We zullen zien hoe het straks in Stockholm gaat. Dit is onze eerste finalewedstrijd. Alles is mogelijk. Dit is mijn eerste en hopelijk niet mijn laatste finale.”

 Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Beeldarchief Ajax, Proshots en Louis van de Vuurst