Menu
Trefzekere Hoesen helpt Ajax op gang

Trefzekere Hoesen helpt Ajax op gang

Al na een minuut toonde een gretige reservespits zijn klasse in een wedstrijd die Ajax eenvoudig zou winnen. Heracles verweerde zich wel, maar werd simpel geveld door fraaie treffers van Hoesen, Fischer en Klaassen. Eindstand: 3-0.

Amper twee minuten zijn er deze zaterdagavond gespeeld of duizenden bloedfanatieke Ajacieden in Vak 410 scanderen vol overgave zijn naam. ‘Hoesssssennnn’ galmt het door de Amsterdam ArenA, daar waar Danny Hoesen al na één minuut laat zien dat hij hongerig is als een roofdier. Precies wat zijn trainer van hem verlangt. Door de afwezigheid van Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong kon de 22-jarige spits zich bewijzen in de voorhoede en dat is precies wat de Limburger doet tegen Heracles. Ontsnapt aan zijn bewakers ziet Hoesen zijn kans schoon, waarna hij de bal feilloos in de verre hoek plaatst achter doelman Remko Pasveer. Eén ding is meteen zeker: zijn avond kan niet meer stuk.

Dat moet ook aanvoerder Siem de Jong hebben gedacht, die door zijn blessure kans zag om de wedstrijd vanaf heel andere posities te aanschouwen: op de F-side en midden in Vak 410, waar hij meteen enkele trommelstokken kreeg aangereikt. Wat doe je dan als publiekslieveling? Juist, trommelen. Met een brede grijns, zo zagen de aanwezigen op de plasmaschermen in het stadion.

Op de maat van Siem creëerde Ajax de meeste kansen in de eerste helft. Doelpunten bleven desondanks uit, doordat onder anderen Veltman over kopte en Schöne naast schoot. Daartegenover stonden enkele speldenprikjes van Heracles, dat in de persoon van Mikhail Rosheuvel over een alleraardigste aanvaller bleek te beschikken. Maar zijn rappe solo’s op de rechterflank leidden niet tot het gewenste resultaat voor de ploeg van Jan de Jonge. ,,We waren kansloos’’, concludeerde diezelfde De Jonge na afloop. ,,Na zo’n vroege tegengoal weet je dat het een moeilijke avond wordt.’’

Naast hem zat op dat moment een tevreden coach van Ajax. Frank de Boer zag naar eigen zeggen dat zijn ploeg de goede lijn van de afgelopen weken heeft doorgezet, met pressie op de Almelose defensie. ,,Wel had ik liever gehad dat we met 2-0 voor stonden in de rust. We hadden de controle, maar er kan altijd iets gebeuren bij een 1-0 stand.’’

Moisander speelde voor het eerst sinds 1 oktober. Door de absentie van De Jong was hij gelijk aanvoerder. Moisander speelde voor het eerst sinds 1 oktober. Door de absentie van De Jong was hij gelijk aanvoerder.

Na rust zagen de bijna 50.000 toeschouwers dat Ajax de wedstrijd gecontroleerd uit speelde, op weg naar drie belangrijke punten in de strijd om de koppositie van de Eredivisie. Spectaculair was het verloop van de wedstrijd niet. Wel naar wens, getuige de 3-0 eindstand. Heracles ging lijdzaam ten onder, was amper nog gevaarlijk, terwijl Ajax vergat om de score verder uit te breiden. Zo miste Viktor Fischer tweemaal van dichtbij, evenals Danny Hoesen, wiens boogbal neerplofte in het dak van het doel.

Voor de op dat moment ongelukkige Fischer kwam er uiteindelijk een niet te missen voorzet van Lasse Schöne. Perfect aangesneden voor het doel, waarna de jonge Deen zijn moreel kon opvijzelen met een eenvoudig tikje tegen de bal. Zodoende zorgde Fischer voor opluchting onder de fans, wier vertrouwen in een goede afloop gepaard moet zijn gegaan met stiekeme angst voor een Almelose gelijkmaker. In de voetballerij is immers niks zeker. Zelfs niet op een avond dat Ajax geen kind heeft aan een opponent die werd aangemoedigd door 18 meegereisde fans.

Als klapstuk op de voorstelling was er nog een fraai doelpunt van Davy Klaassen, die speelde bij afwezigheid van De Jong en Sigthórsson. Dat deed hij goed, mede door zijn rake kopbal tien minuten voor tijd. Na een voorzet van Nicolai Boilesen kwam Klaassen voor zijn man, om de bal vervolgens hard tegen de touwen te knikken.

Reden voor trainer De Boer om naderhand lovende woorden te spreken over het optreden van Klaassen. Maar De Boer zou zichzelf niet zijn als hij eraan toevoegde dat hij nog meer eist van de jonge middenvelder. Datzelfde zei hij over Danny Hoesen, die eveneens een sterke indruk maakte volgens zijn trainer. ,,Het is goed voor hun vertrouwen dat ze hebben gescoord. Ze deden hun stinkende best, maar ik weet dat ze beiden nog beter kunnen.’’

Terwijl De Boer en zijn collega De Jonge hun verhaal deden, was Tonny Bruins Slot al bezig met de komende tegenstander Barcelona, dat met 4-0 won van Granada. Aan de hand van diens analyse gaat De Boer een plan smeden om het de Catalanen zo lastig mogelijk te maken in de ArenA aankomende dinsdag. Om met zijn eigen woorden te spreken: ,,Met masterscout Tonny Bruins Slot gaan we kijken hoe we Barcelona kunnen bestrijden.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Veltman gaf de assist, Hoesen schoot raak. Er waren pas twee minuten gespeeld. Veltman gaf de assist, Hoesen schoot raak. Er waren pas twee minuten gespeeld.
Serero voegt zich na de 1-0 in de vreugdeberg. Serero voegt zich na de 1-0 in de vreugdeberg.
Danny Hoesen schoot bijna de 2-0 binnen. Danny Hoesen schoot bijna de 2-0 binnen.
Daley Blind buffelde over het hele veld. Daley Blind buffelde over het hele veld.
Viktor Fischer viert de 2-0 met Davy Klaassen. Viktor Fischer viert de 2-0 met Davy Klaassen.
Ook Daley Blind is blij voor Viktor Fischer. Ook Daley Blind is blij voor Viktor Fischer.
Cillessen hield voor de derde keer op rij zijn doel schoon. Cillessen hield voor de derde keer op rij zijn doel schoon.
Boilesen gaf een assist en schoot zelf ook bijna raak. Boilesen gaf een assist en schoot zelf ook bijna raak.
Siem de Jong bekeek de wedstrijd tussen de fanatieke aanhang. Siem de Jong bekeek de wedstrijd tussen de fanatieke aanhang.
Lesly de Sa kwam in de slotfase nog binnen de lijnen. Lesly de Sa kwam in de slotfase nog binnen de lijnen.
Er was weer reden voor een feestje. Ajax won met 3-0. Er was weer reden voor een feestje. Ajax won met 3-0.