Menu

Treurig einde Europees avontuur Ajax

Ajax is er niet in geslaagd de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi te bereiken. Na een hoopvol begin met een doelpunt van Shota Arveladze na een ruim kwartier spelen, kwam Lausanne nog voor rust langszij. Door een simpel verkregen strafschop van de zeer matig fluitende Torres kwamen de Zwitsers zelf op voorsprong. Twee minuten later scoorde Van der Gun al de gelijkmaker. In blessuretijd kreeg Chivu nog de kans Ajax naar winst te schieten, maar hij schoot de penalty veel te zacht in.

Foto's: Gerard van Hees

Zonder de geschorste Wamberto en de geblesseerden Knopper, Witschge, Gronkjaer, Tobiasen en Vierklau moest Ajax de 0-1 achterstand ongedaan maken. Dat gebeurde redelijk snel. Hoewel Ajax in de beginfase elkaar veel moest corrigeren en wijzen waar er moest worden gestaan, ontstonden er miniscule kansjes. Zo gaf de zeer goed opgekomen Tim de Cler een pass op Machlas die tegen de keeper aanschoot.

Arveladze was door Adriaanse als vervanger aangewezen voor Wamberto waardoor Ajax in een 3-3-4 opstelling ten strijde trok. De Georgier liet sporadisch zien over een fraaie schaarbeweging te beschikken, maar nimmer had hij daar succes mee.

Wel was het Arveladze die de score opende. Nadat Ikedia zijn tweede voorzet goed had afgeleverd kopte de nummer 9 fraai in en zo was de achterstand weggewerkt. Maar Ajax diende natuurlijk nog eenmaal te scoren om verder te komen.

Nog voor het half uur liet de Spaanse scheidsrechter zich gelden. Nadat Pasanen tegen Mazzoni - die overigens als in de 3e minuut geel kreeg - was opgebotst kreeg de Fin onterecht ook geel voorgeschoteld. Drie minuten later was de lastige Mazzoni weer betrokken bij een akkefietje met Chivu, maar toen liet de Spanjaard doorspelen.

Hij trok ook weer geel toen Chivu in het strafschopgebied van Lausanne ten val kwam. Een minuut later lag de gelijkmaker achter Grim. Hoewel de Ajax-doelman nog redde op de eerste inzet was hij kansloos op de rebound van de alerte Mazzoni, 1-1. Ajax kon weer helemaal opnieuw beginnen.

Er resteerde nog 45 minuten in de tweede helft om twee doelpunten te maken. In ongewijzigde formatie probeerde Adriaanse de stand om te buigen. Maar niets leek te lukken. Machlas moest opboksen tegen twee bomen van verdedigers en werd veel te weinig in het spel betrokken. Arveladze had ruimte op links, maar kreeg nauwelijks de bal en Ikedia kwam in de tweede helft helemaal niet voor het voetlicht.

Pas na twaalf minuten in het tweede bedrijf viel Ajax naar behoren aan. Maar veel te lang dralen en drie aanvallers op een lijn, waren er debet aan dat het snel stokte. Na iets meer dan een uur spelen leken de Amsterdammers zelfs op achterstand te komen. Puce kon na een corner volledig vrij inkoppen, maar aanvoerder Winter haalde de bal van de doellijn.

Met de alles-of-niets wissel Pasanen/Van der Gun probeerde Adriaanse het tij te keren. De eerste kans daarna was echter weer voor Lausanne Sports. De voor Santini ingevallen Thiaw kwam alleen op Grim af, maar Aron Winter belette hem middels een sliding de doorgang. Reden voor Torres om ook Winter op de bon te slingeren en Lausanne, dat geheel in het zwart was gekleed -zou de scheidsrechter zich daardoor verbonden voelen?- , een strafschop te schenken. Kuzba wist wel raad met de kans en liet Grim kansloos, 1-2.

Nog dertien minuten restte Ajax om drie doelpunten te maken. Veel supporters geloofden er niet meer in en verlieten hun plaatsen. Ze waren nog niet zo ver toen ze luid gejuich hoorden. Een goede aanval via Galasek en Van der Meyde belandde in de zestien meter bij Van der Gun. De dynamische invaller draaide direct en schoot fraai binnen, 2-2.

Ajax had nog elf minuten plus blessuretijd om twee doelpunten te maken. Snel na de gelijkmaker sloeg Puce de bal achter de achterlijn. Waar Torres voor een penalty had moeten fluiten, gaf hij naar overleg met zijn assistent, slechts een corner.

In de 90e minuut kreeg Ajax wel een penalty nadat Van der Gun onderuit was geschoffeld. Chivu ontfermde zich zoals gebruikelijk over de strafschop. In tegenstelling tot eerder in de competitie, schoot hij nu veel te zacht in, waardoor Rapo simpel de bal keerde. Rafael van der Vaart, samen met Galasek een van de weinigen die hun niveau haalden, schoot als slotakkoord in handen van doelman Rapo.

Daarmee kwam een einde aan het Europees avontuur dat zo mooi begon met de zeges op KAA Gent.

Ajax-Lausanne 2-2 (1-1)
1-0 Arveladze 17'
1-1 Mazzoni 38'
1-2 Kuzba 77'
2-2 Van der Gun 79'

Scheidsrechter:Victor Esquinas Torres (Spanje)
Gele kaarten: Chivu, Arveladze, Pasanen (allen Ajax), Christ, Mazzoni, Santini (allen Lausanne Sport)

Ajax
Grim; Bergdolmo, Pasanen (65. Van der Gun), Chivu, De Cler, Winter, Galasek, Van de Vaart, Ikedia (67. Van der Meyde), Machlas, Arveladze

Lausanne
Rapo; Meyer, Christ, Lombardo, Mazzoni, Baudry, Santini (58. Thiaw), Kuzba, Puce, Karlen, Hellebuyck (Zambaz)