Menu
Trots op eerste goal in ArenA

Trots op eerste goal in ArenA

Herinneringen ophalen, anekdotes vertellen en genieten van elkaars aanwezigheid. Zo zal vermoedelijk ook dit jaar de reünie van oud-Ajacieden verlopen. Het mede door hoofdsponsor Aegon mogelijk gemaakte weerzien heeft dit jaar plaats op zondag 30 maart tijdens Ajax - FC Twente. In de aanloop naar deze dag spreekt Ajax.nl alvast met enkele iconen. In aflevering 2: Kiki Musampa.

Wie?

Kik Musampa (36). Behoorde tot het sterrenensemble van Ajax dat in 1995 landskampioen werd, de Champions League won en de wereldbeker mee naar huis nam. Later speelde hij bij grote clubs in grote competities voor onder meer Atletico Madrid, Bordeaux, Trabzonspor, Malaga en Manchester City. Hij gold als een flegmatieke linkspoot met oog voor de ruimte en was meestal actief op het middenveld. Dit seizoen is Musampa als jeugdtrainer aan de slag gegaan bij zowel Ajax als satellietclub Almere City.

Debuut voor Ajax

,,De klassieker in het seizoen ‘94/’95. Bij die wedstrijd is het voor mij allemaal begonnen. Ik wist dat mijn debuut in het eerste van Ajax eraan zat te komen en leefde heel erg naar die wedstrijd toe. Toen ik daadwerkelijk op dat veld stond, was dat als een droom die uitkwam. Nog voordat de wedstrijd begon, had ik al gewonnen. Ik heb die dag in een soort roes beleefd en zou nu niet eens meer weten wat de uitslag was.”

Hoogtepunt

,,Ik ben de maker van het allereerste Ajax-doelpunt in de Amsterdam ArenA. Daar ben ik best trots op. We verloren de eerste wedstrijd in de ArenA van AC Milan en wisten die wedstrijd niet te scoren. Vervolgens verloren we ook van PSV voor de Johan Cruijff Schaal en hadden we nog altijd niet gescoord. De media begonnen het op te pikken en ineens werd het een issue dat Ajax nog niet in het nieuwe stadion had gescoord. Ook de wedstrijd daarop tegen NAC ging het moeizaam. In de zeventigste minuut kwam ik het veld in voor Patrick Kluivert en mocht ik in de spits spelen. Tien minuten later kreeg ik de bal voor mijn voeten en maakte ik een doelpunt. Een waanzinnig moment dat ik nooit meer zal vergeten.”

Bijzondere ploeggenoot

,,In mijn tijd bij Ajax hadden we een geweldige lichting voetballers. Een speler aan wie ik speciale herinneringen heb is Nordin Wooter. Hij was slechts een jaartje ouder dan ik en nam mij in het eerste elftal op sleeptouw. Best fijn. Als jong ventje had ik dat ook echt nodig. Edgar Davids was ook zo’n man die zich heel erg over mij ontfermde. Het was heel prettig om in die tijd wat gasten te hebben op wie ik kon terugvallen.”

Na mijn voetbalcarrière

,,Ik heb mijn voetbalschoenen nog niet definitief aan de wilgen gehangen. Tegenwoordig voetbal ik af en toe bij eersteklasser NVC in Naarden, al is dat meer om een beetje in beweging te blijven. Dit jaar ben ik begonnen als jeugdtrainer bij Ajax. De club heeft me ondergebracht bij de C’tjes van Almere City. Ik heb er boven verwachting veel plezier en zie dit als het begin van een nieuwe carrière.”

Tekst: Ajax.nl/Patrick Moeke
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst