Menu
'Trots op en verrast door Dolberg'

'Trots op en verrast door Dolberg'

Matthijs de Ligt is bezig aan zijn eerste seniorenseizoen bij Ajax. Die verloopt naar wens met een scorend debuut tegen Willm ll en een definitieve promotie naar de A-selectie. Eens per maand deelt de talentvolle verdediger zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl

Het is lekker om weer terug in Nederland te zijn. Met Oranje O19 hebben we een trip naar Georgië achter de rug. Daar deden we mee aan een vierlandentoernooi. De eerste vier dagen was ik ziek, niet prettig. Zeker omdat we ook nog moesten reizen. Na het missen van het openingsduel heb ik gelukkig wel gewoon de tweede en derde wedstrijd volledig kunnen spelen. Dat was lekker en ook een opluchting. Je krijgt dan de bevestiging dat het ziek zijn niet zo'n grote impact heeft gehad dat je bij wijze van een periode maar zestig of zeventig minuten kan spelen.

,,Met vier punten uit drie duels tegen op papier sterke landen mogen we wel tevreden zijn."

Zo'n trip is de eerste vijf of zes dagen altijd wel te doen. Daarna begint het soms een beetje te vervelen. Het trainingsschema, het eten, het blijft de hele tijd hetzelfde. Gelukkig hebben we ons met vele potjes Klaverjassen goed kunnen vermaken. Samen met Kaj Sierhuis, Dani de Wit en Justin Hoogma van Heracles hebben we in totaal wel zo'n vijftig uur gekaart. Per dag zeker wel zes of zeven uur. We hebben natuurlijk veel tijd om te rusten én ook in de avonden veel vrije uurtjes, dus dan is zo'n potje kaarten een heerlijk tijdverdrijf. Gezellig in een kringetje en hopen op goede kaarten.

Uiteindelijk hebben we het op het vierlandentoernooi redelijk gedaan, vind ik. Tegen Frankrijk (1-1) en Spanje (1-2) speelden we een heel goede eerste helft, waarin we voldoende kansen kregen om meerdere goals te maken. Helaas moesten we in beide gevallen in de tweede helft terug. Tegen Georgië wonnen met 0-1. Misschien niet heel denderend, maar wel gewoon prima. Met vier punten uit drie duels tegen op papier sterke landen mogen we wel tevreden zijn.

Loting
Het wordt overigens nog een hels karwei om volgende zomer op het EK van de partij te zijn. We moeten ons eerst nog via de eliteronde kwalificeren. Er zijn zeven poules van vier landen en alleen de groepswinnaar verdient een startbewijs. Veel zal afhangen van de loting. Wij zijn als eerste geplaatst, maar stel dat we Italië als nummer twee krijgen en Portugal als nummer drie, dan wordt het een zware klus.

,,Ook in de kleedkamer van het eerste probeer ik gewoon mezelf te zijn. Een rustig persoon die zijn ding doet, en ook wel in is voor een dolletje op zijn tijd."
,,Ook in de kleedkamer van het eerste probeer ik gewoon mezelf te zijn. Een rustig persoon die zijn ding doet, en ook wel in is voor een dolletje op zijn tijd."

Inmiddels ligt de focus weer volledig op Ajax. Ik ga net als de voorgaande maanden proberen zoveel mogelijk minuten bij Jong Ajax te maken en zo goed mogelijk te spelen. Natuurlijk wil ik het ook op de trainingen van het eerste goed doen en laten zien dat mijn selectieplek niets voor niets is.

Sinds drie weken maak ik officieel deel uit van de A-selectie. In principe is er niet zo heel veel veranderd, want ik trainde al vaak met het eerste mee en zat er ook al in de kleedkamer. Alleen nu is het officieel. Een prachtige beloning en een mooie eer.

Mooi nieuws voor Matthijs de Ligt ➡️ Peter Bosz heeft de verdediger per direct aan de A-selectie toegevoegd. 💪 pic.twitter.com/74Ut8LRaoW

— AFC Ajax (@AFCAjax) 24 oktober 2016

Ook in de kleedkamer van het eerste probeer ik gewoon mezelf te zijn. Een rustig persoon die zijn ding doet, en ook wel in is voor een dolletje op zijn tijd. Alleen hoef ik niet perse de meeste grappen van het team te maken. Wat dat betreft is er niet echt een hiërarchie. Iedereen laat zich wel gelden. Overigens zit ik nooit heel lang in de kleedkamer. Ik ben dan vaak in de gym, aan het eten, of me alvast aan het voorbereiden op de trainingen.

Dolberg
Uiteindelijk hoop ik een vaste waarde in het eerste te worden. Met bewondering kijk ik naar de ontwikkeling van Kasper Dolberg, die zich echt razendsnel heeft aangepast. Wij wisten natuurlijk vanuit de A1 al wat hij kon. Alleen liet hij het toen nog niet altijd zien. Dat hij dit nu wekelijks op de mat legt, heeft ons wel een klein beetje verrast. We kenden zijn potentie, maar dat hij na een halfjaar al zo ver is...Heel knap en een mooie stimulans voor alle jonge spelers bij Ajax.

Het mooie aan hem is dat hij nog steeds dezelfde Kasper is als voor zijn doorbraak. Een stille en bescheiden jongen, iemand die de kat uit de boom kijkt. Maar eenmaal op het veld schiet hij de ballen één voor één binnen. Het is een goede jongen, ik ben echt trots op hem.