Menu
‘Trots op weg die ik heb afgelegd’

‘Trots op weg die ik heb afgelegd’

Mitchell Dijks verkeerde precies een jaar geleden met Willem II in Belek. Nu is hij er neergestreken met Ajax om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft, waarin de strijd om het landskampioenschap beslist wordt. ,,Ik ben trots op de weg die ik heb afgelegd.”

De eerste trainingen van 2016 zitten erop. Is het lekker om weer te beginnen?
,,Ik ben wel iemand die van trainen houdt. Veel trainen geeft zelfvertrouwen en houvast. Ik vind het ook altijd fijn om na de training nog even te blijven staan om wat extra oefeningen te doen. Tijdens de vakantie heb ik ook niet stilgezeten. Vooral in de tweede week heb ik veel krachttraining gedaan.”

Een week op pad met Ajax. Is dat prettig of train je liever in Amsterdam?
,,Ik ben wel een beetje een huismus. Als ik lang weg ben mis ik Nederland ook wel. Het is wel mooi om weer met de jongens op pad te zijn. Maar (met een knipoog) in de vakantie heb ik ze niet echt gemist hoor. Die twee weken zijn voorbij voordat je het door hebt. Bovendien hadden we tijdens de vakantie ook nog wel onderling contact.”

Wat doe je buiten de trainingen tijdens dit kamp?
,,Dan ben ik veel op mijn kamer, die ik deel met Daley Sinkgraven. Een beetje relaxen, een dutje doen of wat rekoefeningen. We zitten ook vaak bij Joël op de kamer, die een PlayStation heeft meegenomen. Dan spelen we Call of Duty of FIFA. Eén tegen één of in teams. Kaarten doe ik niet. Hier speelt een groepje altijd ‘kezen’, maar ik ben meer van het ‘toepen’. Dat deden we altijd bij Willem II. Dat was meer mijn spel.”

Via Heerenveen en Willem II keerde Mitchell Dijks afgelopen zomer terug bij Ajax.
Via Heerenveen en Willem II keerde Mitchell Dijks afgelopen zomer terug bij Ajax.

Vorig jaar zat je hier met Willem II. Het is hard gegaan met je. Heb je daar nog bij stilgestaan tijdens Oud & Nieuw?
,,Met oudejaarsavond niet. Dat heb ik gevierd bij een vriend die op het platteland woont met prachtig uitzicht. Dus om twaalf uur genoot ik vooral van het vuurwerk dat de lucht inging. Maar natuurlijk heb ik er wel aan gedacht. Ik ben van ver gekomen, heb behoorlijk wat dieptepunten gekend, maar ken nu vooral veel hoogtepunten. Bij Willem II begon ik te bloeien en nu laat ik het zien bij Ajax. Ik wist altijd dat ik het in mijn mars had, maar het kwam er nooit uit. Ik heb mezelf mentaal sterk getoond, dat is wel iets waar ik trots op ben. Nu moet ik deze lijn gewoon zien door te trekken.”

Dit is je tweede periode bij Ajax. Wat is het grootste verschil met het team van drie jaar geleden?
,,Het is een jonge ploeg, dat is algemeen bekend. Met mijn 22 jaar behoor ik zelfs tot de meer ervaren spelers. Dat zegt wel wat. Maar dit is ook een ploeg met heel veel talent. Iedereen is gretig, wil leren van elkaar. Daarnaast is dit een hechter team dan het team van drie jaar geleden. Toen waren er iets meer groepjes, nu is het meer één geheel.”

Op wel gebied wil jij je nog ontwikkelen?
,,Er zit nog veel rek in mij. Ik denk dat de trainer dat ook ziet. Er zijn nog genoeg verbeterpunten. Vooral mijn rechterbeen en het koppen. Daar werk ik echt hard aan. Verdedigend gaat het koppen al behoorlijk goed, maar aanvallend moet het beter. Ik ben 1.94 lang, maar heb nog geen één doelpunt gemaakt. Carlo l’Ami en ik maken daar ook altijd grapjes over. “Zou het nu dan gebeuren?”, zeggen we tegen elkaar. Ik wil die bal er gewoon een keer injassen met mijn hoofd. Dat kan alleen door er echt aan te werken. Vroeger dachten ze: hij is lang, die kan wel koppen. Maar zo werkt het niet.”

Jullie staan drie punten los. Wat zijn de valkuilen op weg naar een eventuele nieuwe titel?
,,Toch misschien onze jeugdigheid. We mogen niet verslappen op momenten dat het goed gaat. Maar Frank de Boer hamert daar continu op, dus als we deze lijn gewoon vasthouden, dan moeten we bovenaan kunnen blijven staan. Bij iedereen zit de focus nu al op de eerstkomende wedstrijd: uit tegen ADO Den Haag. Dat wordt een beladen duel. Feyenoord speelt die middag tegen PSV. We kunnen meteen goede zaken doen. Ook dat weet iedereen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Dijks in de lobby van het Cornelia Diamond Resort.
Dijks in de lobby van het Cornelia Diamond Resort.