Menu
Trots overheerst na uitschakeling

Trots overheerst na uitschakeling

Ajax kan het toernooi om de UEFA Cup met opgeheven hoofd verlaten. De ploeg van Marco van Basten dwong Olympique Marseille tot een verlenging, maar moest zich daarin gewonnen geven.


Oh ironie! Ajax vierde woensdag zijn 109de verjaardag en kreeg tegen Olympique Marseille na precies 109 minuten de beslissende tegentreffer te incasseren. De kopbal van Tyrone Mears in de tweede helft van de verlening betekende de 2-2 en dus de uitschakeling na de 2-1-nederlaag een week eerder in Marseille. Een ontzettend bitter einde van een prachtige wedstrijd, waarin Ajax de tegenstander uit Frankrijk bij tijd en wijle had overklast. Marseille-coach Erik Gerets kon het ondanks het feit dat zijn ploeg zich had geplaatst had voor de kwartfinales maar moeilijk begrijpen. ,,Ik moet nog een beetje bijkomen”, zei de Belg toen hem gevraagd werd waarom hij niet echt lachend bij de persconferentie kwam opdagen. ,,Vorige week waren wij beter, maar vanavond waren de rollen omgedraaid.” Verliezend coach Van Basten keek ondanks de uitschakeling met een goed gevoel terug op het duel. ,,We hebben gedomineerd en gecontroleerd. Van de eerste tot de 109de minuut heb ik het gevoel gehad dat het zou lukken. Het ging goed, het voelde goed. Dat we het niet gered hebben, is bitter en doet pijn, maar dat hoort bij voetbal.”
Opgewarmd door een indrukwekkende show van André Rieu op de middenstip, begon Ajax vol overgave aan de return tegen Marseille. De opdracht: een 2-1-achterstand zien goed te maken. Van een afwachtende houding en hopen op een stiekem doelpuntje was totaal geen sprake. Gedreven en vol overgave zetten de Ajacieden in de meer dan sfeervolle ArenA meteen de jacht in op de openingstreffer. Die viel al bijna in de vierde minuut toen Luis Suarez vrij kon inkoppen. Maar de Uruguayaan slaagde er niet in de bal voldoende snelheid mee te geven om keeper Steve Mandanda te kloppen. Er volgde nog een aantal mogelijkheden voordat Marseille in de 21ste minuut zich voor het eerst echt liet zien. Niang scoorde, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ajax antwoordde in de 31ste minuut via Suarez, die op aangeven van Bruno Silva de bal net over frommelde. Twee minuten later was het wel raak voor Ajax. Na een pass van Suarez verschalkte Eyong Enoh de Franse verdediging en hij zette Ajax zo op voorsprong. Voor de Kameroener zijn eerste doelpunt als Ajacied. De Amsterdamse euforie was helaas van korte duur, want nog geen twee minuten later maakte Marseille gelijk. Na een snelle omschakeling werd Mamadou Niang in stelling gebracht en hij prikte de bal achter de uit zijn doel gekomen Kenneth Vermeer. ,,We hadden minder risico moeten nemen na de 1-0”, aldus Van Basten. ,,Bij die stand waren we doorgegaan.”
In de tweede helft bleef Ajax de betere ploeg. Oleguer zette Suarez in de 55ste minuut Suarez vrij voor de goal, maar Mandanda greep goed in. Een kwartier voor tijd werd Ajax beloond voor de aanhoudende strijdlust. Suarez werkte zich aan de linkerkant van het Marseille-doel knap voorbij de verdediging en plaatste de bal op het hoofd van Miralem Sulejmani, die de 2-1 inkopte. Tijdens de eerste helft van de noodzakelijke verlenging bracht Van Basten eerst Leonardo in het veld voor de moegestreden Ismaïl Aissati en even later Dario Cvitanich voor Sulejmani. Helaas konden de twee verse aanvalskrachten niet de genadeklap uitdelen aan Marseille. De Fransen sloegen in de 109de minuut toe via verdediger Tyrone Mears. Hij kopte raak toen de bal uit een vrije trap van Boudewijn Zenden en via een omweg voor het doel belandde. Dat Silva vlak voor tijd nog tegen een directe rode kaart opliep vanwege een harde actie op Hatem Ben Arfa heeft pas volgend seizoen weer consequenties voor de Uruguayaanse verdediger. Ondanks het bittere einde van een lang verjaardagsfeest, overheerste na afloop een trots gevoel rond de ArenA. ,,Deze wedstrijd was gewoon zeer positief”, aldus Van Basten. ,,Het is ook belangrijk dat de jongens veel ervaring hebben opgedaan. De komende weken, in het slot van de competitie, moeten we dat gaan gebruiken.”