Menu
Trots overheerst na verlies in Spanje

Trots overheerst na verlies in Spanje

Ajax is dit seizoen de enige Nederlandse club die Europees overwintert. Dankzij de derde plaats in groep D van de UEFA Champions League komt de kampioen van Nederland vanaf februari in actie in de Europa League. De 4-1 nederlaag bij Real Madrid zorgde logischerwijs voor iets minder vreugde dan normaal bij zo’n prestatie. Toch zijn de Ajacieden blij dat ze ook in 2013 Europees spelen.

In de mixed zone van Estadio Santiago Bernabéu was het dinsdagavond laat een komen en gaan van spelers die ieder zo hun eigen gedachten over de wedstrijd hadden. Terwijl de Spaanse pers zich massaal op Pepe en Angel di Maria stortte, deed Derk Boerrigter even verderop zijn verhaal over de avond. Op zijn doelpunt na wil hij de wedstrijd tegen Real Madrid het liefst zo snel mogelijk vergeten. ,,De eerste helft zijn we overklast, maar gelukkig hebben we ons na rust herpakt. Toch verlies je de wedstrijd uiteindelijk met grote cijfers. Eigenlijk was mijn doelpunt ook voor niets, want of je nu met 4-0 of 4-1 verliest maakt geen verschil. Ik had liever de 0-1 gemaakt. Al blijft het natuurlijk wel fantastisch om in zo’n geweldig stadion en tegen zo’n grote club te scoren.”

Na de 2-0 nederlaag in 2010 en de 3-0 in 2011 zat er wat score betreft geen verbetering in bij Ajax in Bernabéu. Siem de Jong: ,,Madrid speelde met veel dezelfde spelers als twee jaar geleden. Bij ons is veel gewijzigd. Je ziet dat we het elk jaar ietsje beter doen. In de tweede helft zag je dat we kunnen voetballen, maar Real Madrid schakelde na hun 3-0 voorsprong wel een tandje terug natuurlijk. Het is leuk om dit soort wedstrijden te spelen, maar je verwacht er uiteindelijk toch iets meer van. Dankzij onze twee goede wedstrijden tegen City zijn we wel verdiend derde geworden. En daar mogen we best trots op zijn, want veel mensen hadden ons vooraf gedacht dat we als nummer vier in deze zware poule zouden eindigen.”

Siem de Jong: ,,We zijn verdiend derde geworden." Siem de Jong: ,,We zijn verdiend derde geworden."

Frank de Boer: ,,Ik ben verschrikkelijk boos geworden in de rust. In dit soort duels moet je boven je niveau uitstijgen en daar niet onder komen. Alleen Kenneth Vermeer en Danny Hoesen waren goed. Gelukkig was de tweede helft een stuk beter was dan de eerste helft. Na rust slaagden we erin een paar leuke aanvallen te laten zien. Daarmee hebben we ons gezicht gered. Als ik over deze wedstrijd heen kijk ben ik best trots dat we derde zijn geworden in deze poule. Dat is toch een compliment waard. Ik zal Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp zeker sms’en."

Ajax gaat op donderdag 20 december in de koker voor de zestiende finales van de Europa League. Met mogelijke tegenstanders als Liverpool FC, Internazionale en Atlético Madrid lonkt er net als vorig seizoen (Manchester United) een Champions League-achtig vervolg. Boerrigter: ,,Om zo ver mogelijk te komen hoop je in eerste instantie op een team waar je minimaal gelijkwaardig aan bent. Het is belangrijk dat we met Ajax na de winterstop nog een paar rondes verder komen in Europa.” En mocht Ajax de finale op 15 mei 2013 halen dan kleven daar op voorhand al een paar speciale elementen aan. De Boer: ,,De finale wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld en valt ook nog eens op mijn verjaardag. Wat wil je nog meer?”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst