Menu
Trustfull geniet van mooie job

Trustfull geniet van mooie job

Orlando Trustfull is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Ajax A1. Met het vlaggenschip van de jeugdopleiding staat de 43-jarige Amsterdammer twee wedstrijden voor het einde van de competitie op de eerste plaats. Desondanks blijft ontwikkelen het toverwoord op jeugdcomplex de Toekomst. ,,Wij willen spelers klaarstomen voor het topvoetbal en daar hoort leren winnen ook bij. Maar wel volgens onze filosofie," aldus de coach die vorig seizoen nog de B1 onder zijn hoede had.

,,We werken bij de A1 met heel veel spelers die veel jonger zijn dan de maximale leeftijd," legt Trustfull de opvatting van de jeugdopleiding in een notendop uit. ,,De eerste seizoenshelft hebben we bijvoorbeeld met een compleet ander team gewerkt dan na de winterstop. We hebben datgene gedaan waar Ajax om bekendstaat: als je goed genoeg bent, ga je door." Daarmee doelende op onder anderen Abdelhak Nouri en Donny van de Beek, die in de tweede seizoenshelft de B1 verruilden voor het hoogste jeugdelftal.

Behalve deze nieuwelingen zag Trustfull gaandeweg het seizoen ook enkele spelers vroegtijdig verkassen naar Jong Ajax en het eerste elftal. Jaïro Riedewald (17) en Ricardo Kishna (19) zijn daarvan de meest in het oog springende voorbeelden. Met name eerstgenoemde beleefde vlak voor de kerstdagen een glorieuze entree in het betaalde voetbal, door bij zijn competitiedebuut uit bij Roda JC hoogstpersoonlijk een 1-0-achterstand om te buigen naar een 1-2-zege, die Ajax meteen de wintertitel opleverde. Een moment dat bij de coach van de A1 in het geheugen gegrift staat. ,,Ik zat toen in een lobby in Dubai de wedstrijd te volgen via een livestream met vertraagd beeld. Daardoor viel bij de eerste goal het beeld weg en zag ik pas in de herhaling dat Jaïro daadwerkelijk gescoord had. Mijn vrouw, kinderen en ik hebben toen wel even geschreeuwd. Ik vond dat een fantastisch moment en als ik er over praat krijg ik weer een beetje kippenvel. Toen hij daarna nog een keer scoorde was de schreeuw er niet minder om. Het was voor hem een droom en voor de jeugdopleiding een mooi compliment."

Orlando Trustfull uitte wel paar vreugdekreten toen Riedewald scoorde tegen Roda JC. Orlando Trustfull uitte wel paar vreugdekreten toen Riedewald scoorde tegen Roda JC.

Twee maanden na de entree van Riedewald luisterde Kishna zijn competitiedebuut in het thuisduel met AZ (4-0) eveneens op met een fraaie treffer. Eerst speelde de Hagenaar zijn tegenstander Mattias Johansson uit waarna hij de bal met links in de verre hoek schoot. ,,Die jongen heeft onnoemelijk veel kwaliteit," laat Trustfull niks aan duidelijkheid te wensen over. ,,Ook bij hem is het fijn dat hij al goeie dingen heeft laten zien en iedereen is overtuigd van zijn kwaliteiten. Hij is ook een intelligente jongen en die zijn niet voor één gat te vangen. Die moet je weleens op een andere manier van iets overtuigen en dat gaat niet altijd gepaard met een aai over de bol."

Naast bovengenoemde krenten in de pap laat Trustfull zich lovend uit over zijn hele spelersgroep. ,,We hebben ontzettend goede voetballers, die heel bereidwillig zijn. Ik vind dan ook dat we een heel mooie groep hebben. Bovendien heb ik dit zelf als een ontzettend leerzaam jaar ervaren. Het is telkens een uitdaging geweest om er iedere zaterdag een team van te smeden. Verder is het heel dynamisch en een heel mooie job. Ieder dag is weer anders."

Ondanks de vele mutaties gaat Ajax A1 in de competitie nog altijd aan de leiding. En hoewel opleiden het devies luidt op de Toekomst, loopt Trustfull allerminst weg voor een eventuele titel. ,,We hebben nog twee wedstrijden voor de boeg, dus we moeten niet net doen alsof er helemaal niks aan de hand is. Dat is onzin. We willen ook kampioenen afleveren. Bovendien leer je door het spelen van kampioenswedstrijden met druk om te gaan. Als je nooit kampioen bent geworden en bij het eerste elftal ineens om de titel speelt, heb je een probleem. Deze mentale processen zorgen er ook voor dat spelers rijper bij het eerste belanden. Winnen is dus niet het belangrijkste, maar de spelers moeten er wel bewust van zijn. Wij zijn bezig met een traject waarin we spelers willen klaarstomen voor topvoetbal. Daar hoort leren winnen ook bij, maar wel volgens onze filosofie. Trouwens, die wil is er al bij Ajax-spelers."

Dat bleek eens te meer tijdens de Aegon Future Cup, die met Pasen werd binnengesleept door Ajax B1, tot groot genoegen van Trustfull. ,,Ik heb bijna alle wedstrijden gezien en voelde me nog steeds verbonden. Ik ken alle spelers en hoopte het allerbeste voor mijn collega Saïd Ouaali en zijn jongens. Dat Ajax vervolgens zo goed voor de dag kwam, maakte iedereen binnen de club trots. Ik heb ervan genoten."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst