Menu

Tsjechië en Roemenië winnen

Zdenek Grygera en Tomás Galásek wonnen met Tsjechië makkelijk van Macedonië, met 6-1. Beide Ajacieden stonden in de basis. Bogdan Lobont en Nicolea Mitea wonnen eveneens, Roemenië versloeg Armenië met 3-0. Lobont stond in de basis, Mitea viel in.

Tsjechië houdt de strijd met Nederland om de hegemonie in de WK-kwalificatiegroep 1 probleemloos vol. Het team van bondscoach Karel Brückner won woensdagavond in Teplice ruim van Macedonië (6-1), vooral dankzij de altijd en overal scorende Jan Koller. In het afgelopen weekeinde haalde Tsjechië tegen Andorra ook al flink uit (8-1). Daardoor ziet het Tsjechische doelsaldo er florissant uit: +21, tegen +17 voor concurrent Nederland.

De brigade van Brückner kreeg woensdag na een kwartier nog wel een waarschuwing van Goran Pandev: 0-1. Nog voor rust maakte Koller, de nationale topschutter aller tijden met 39 treffers, via twee doelpunten duidelijk dat een verrassing niet in het verschiet lag. Meteen na de hervatting scoorde Koller nog tweemaal. Tomas
Rosicky (uit een strafschop) en Baros, uit een voorzet van Grygera, lieten de eindstand oplichten op het scorebord.

De Ajacieden Zdenek Grygera en Tomás Galásek stonden bij Tsjechië in de basis. ,,We wilden in deze fase die zes punten en we hebben ze'', sprak Galásek tevreden. ,,We hebben geconcentreerd ons werk gedaan. We houden nu onze Nederlandse rivalen goed onder druk.''

Roemenië, vrijwel kansloos voor een ticket naar het eindtoernooi in Duitsland, herstelde zich van de nederlaag afgelopen zaterdag in Rotterdam tegen Oranje (2-0). De ploeg van de Ajacieden Lobont (basisplaats) en Mitea (invaller) won woensdagavond in Constanta met 3-0 van Armenië. Debutant Bucur (twee) en Petre, die bij Ajax stage liep, brachten de Roemeense treffers op hun naam. Oud-Ajacied Cristian Chivu speelde de hele wedstrijd. Voor Henk Wisman, de bondscoach van Armenië, was het na de 1-2 zaterdag tegen Macedonië de tweede nederlaag in zijn nieuwe functie.

In een door de Nederlandse arbiter Temmink geleide wedstrijd heeft Oekraïne in en tegen het Griekenland van Angelos Charisteas gewonnen. De Europees kampioen verloor door een late goal van Goesin. In groep 2 gaan de Oost-Europeanen aan kop met 23 punten uit 9 wedstrijden. Turkije staat tweede met 16 uit 9, de Grieken hebben nog een punt minder.


Bron: ANP