Menu

Tsjechië kan alweer naar huis

Na de eerste ronde is het WK voor de Tsjechen onder wie Ajacied Zdenek Grygera en Tomás Galásek, alweer voorbij. Italië was donderdag in een beslissend treffen met 2-0 te sterk. Omdat Ghana tegelijkertijd Verenigde Staten met 2-1 versloeg, eindigde Tsjechië als derde.

Naast de gebruikelijke favorieten als Brazilië, Argentinië en Duitsland, werd Tsjechië in de weken voor aanvang van het wereldkampioenschap voetbal veelal getipt als gevaarlijke 'outsider' voor de titel. Na de overtuigende 3-0-zege op de Verenigde Staten in de openingswedstrijd, raakten steeds meer mensen overtuigd van de kansen voor het elftal van bondscoach Karel Brückner. Ten onrechte, bleek in Hamburg.
Tsjechië heeft nog maar weinig WK-historie geschreven. In 1994, 1998 en 2002 liep het land deelname aan de eindronde mis. In 1990 deed Tsjechië (destijds nog samen met Slowakije) voor het laatst mee aan de wereldtitelstrijd.
Nu, zestien jaar later, achtte niet alleen de buitenwereld de kansen op succes groot. Ook de Tsjechen zelf waren ervan overtuigd een grote rol van betekenis te kunnen spelen.
In de fraaie openingswedstrijd tegen de Verenigde Staten, kreeg Brückner te maken met pech. Spits Jan Koller, die één doelpunt raakte tegen de Amerikanen, viel geblesseerd uit. Mede-aanvaller Milan Baros kon vanwege een voetblessure niet spelen. Vratislav Lokvenc, de derde voorhoedespeler, werd na het tweede duel tegen
Ghana geschorst.
De personele problemen (in aanvallend opzicht) braken Tsjechië op. Ghana won de tweede wedstrijd verdiend met 2-0.

Ook in het derde duel tegen Italië kwamen de Tsjechen, die speelden met Grygera en zonder Galásek, niet tot scoren. Baros deed voor het eerst weer mee, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Pavel Nedved was met schoten van afstand nog het dichtst bij een doelpunt.
Italië toonde zich scherper en sluwer. Verdediger Marco Materazzi, die al snel inviel voor de geblesseerde Alessandro Nesta, kopte halverwege de eerste helft uit een hoekschop raak, 1-0. Op slag van rust moest de Tsjech Jan Polak naar de kant na
zijn tweede gele kaart.
Kort voor het einde van de tweede helft maakte invaller Filippo Inzaghi het tweede doelpunt. Met de overwinning zag bondscoach Marcelo Lippi zijn strijdplan beloond. Omdat één punt voor de Squadra Azzurri volstond voor een plaats in de achtste finale,
gooide bondscoach Marcelo Lippi zijn redelijk aanvallende tactiek om. Alberto Gilardino was de enige echte spits. Topscorer Luca Toni moest genoegen nemen met een plaats op de bank.

Bron: ANP