Menu

Tsjechië moeizaam langs Wit-Rusland

Tsjechië won zaterdag moeizaam van Wit-Rusland. In Minsk zegevierde de ploeg van bondscoach Karel Bruckner met 3-1. Pas vijf minuten voor tijd kwam de eindstand op het scorebord. Ajacied Zdenek Grygera speelde de hele wedstrijd. Tomás Galásek bekeek het duel vanaf de tribune omdat hij geblesseerd was.

Begin juni had Oranje in hetzelfde stadion ook heel wat te stellen met de stugge Wit-Russen, die zich pas na een uur gewonnen gaven (0-2). Tsjechië kwam in de veertiende minuut op achterstand. Bulyga scoorde voor de thuisploeg, die uit 7 duels slechts 3 punten verzamelde. Nedved bracht in de 37ste minuut de gelijkmaker op zijn naam, waarna Baros zijn ploeg in de 55ste minuut op voorsprong zette. Invaller Smicer besliste het duel definitief in de 85ste minuut, 1-3. De Tsjechen Poborsky en Jankulovski kregen de gele kaart.

Tsjechië leidt in groep 3 met 16 punten uit zes wedstrijden, evenveel als Nederland dat een iets minder doelsaldo heeft. Woensdag is het Tsjechië - Nederland in Praag. Het onderlinge resultaat is doorslaggevend bij het opmaken van de eindstand in de poule. Het eerste duel tussen beide landen in
Rotterdam eindigde in maart in 1-1.

Galásek, die kampt met een spierblessure in het bovenbeen, zei zondag dat hij nog niet speelklaar is. ,,Ik zit op 70 procent'', liet de Ajacied weten. ,,Dat is te weinig om tegen Oranje te spelen. De komende dagen moet ik hard werken om op 90 procent te
komen. Ik wil dolgraag spelen tegen Nederland, maar ik ben slim genoeg om het niet te forceren. Aan een wissel na twintig minuten heeft niemand iets.''


Wit-Rusland - Tsjechië 1-3 (1-1). 14. Bulyga 1-0, 37. Nedved 1-1, 55. Baros 1-2, 85. Smicer 1-3. Scheidsrechter: McCurry. Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Romaschenko, Lukhvitch, Tumilovich, Hleb (Wit-Rusland), Poborsky, Jankulovski (Tsjechië).

Wit-Rusland: Tumilovich; Kulchy, Ostrovsky, Lukhvich en Shtanyuk; Gurenko (82. Volodenkov), Rovneyko, Gerashchenko en Bulyga; Romashchenko en Kutuzov (56. Hleb).

Tsjechië: Cech; Grygera, Ujfalusi, Bolf en Jankulovski; Poborsky, Tyce (36. Smicer), Rosicky (83. Vachousek) en Nedved; Koller en Baros (65. Huebschman).