Menu

Tsjechië simpel langs Bulgarije

Tsjechië heeft de oefenwedstrijd tegen Bulgarije gemakkelijk gewonnen. De EK-tegenstander van Oranje zegevierde woensdag in Praag met 3-1. Alle doelpunten werden na rust gemaakt. Zdenek Grygera speelde de hele wedstrijd. Tomás Galásek stond in de basis, maar viel geblesseerd uit.

Milan Baros, Jaroslav Plasil, koud 4 minuten in het veld, en Tomas Rosicky scoorden voor Tsjechië. De Bulgaarse invaller Milen Petkov deed ver in blessuretijd iets terug. Ajacied Zdenek Grygera speelde de gehele wedstrijd rechts in de verdediging. Tomás Galásek maakte als controleur op het middenveld in de 70ste minuut plaats voor Roman Tyce, nadat hij een kuitblessure had opgelopen.

Volgens Jong Oranje-coach Cor Pot, die de wedstrijd analyseerde voor Dick Advocaat, was de zege vooral te danken aan de veel betere bankbezetting bij Tsjechië. ,,Ik zal niet zeggen dat de Bulgaren voor rust beter waren, maar ze waren zeker niet minder. Ze kregen aardig wat kansen, een keer of vier kwamen ze alleen op de keeper af.''

Het duel was het aanzien zeker waard op een door de overvloedige regenval moeilijk bespeelbare grasmat. In de tweede helft gaven de wissels de doorslag. Die maakten van Bulgarije een matige ploeg, Tsjechië hield zijn niveau. ,,Die Baros komt erin en scoort meteen. Hij zou wat ziek zijn geweest, evenals Poborsky. Maar die speelde
wel vanaf het begin, aardig goed ook. Tsjechië was zoals we ze kennen, een heel goed team, top'', zei Pot.

Toch kan hij Nederland ook hoop geven. De mogelijkheden die de Bulgaren in de eerste helft kregen, zijn daarvan een voorbeeld. Dat zinde de Tsjechische bondscoach Karel Brückner dan ook allerminst. ,,Defensief klopte het een aantal keren niet, maar over het geheel genomen speelden we goed.''

Jan Koller liep in de eerste helft een schouderblessure op. De lange spits werd enkele keren stevig aangepakt. Liverpool-aanvaller Baros verving hem. Vratislav Lokvenc deed minder dan 10 minuten mee. Hij kwam in de slotfase in het veld voor Pavel Nedved, maar viel in de 90ste minuut uit met een enkelkwetsuur. Voor hem kwam Stepan Vachousek nog even opdraven.

Koller, Galasek en Lokvenc werden na de wedstrijd uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Daar bleek de fysieke schade mee te vallen. Brückner moest woensdag nog een speler laten afvallen. Direct na afloop wilde hij nog niet zeggen wie er niet mee zou gaan naar Portugal. Nadat de Tsjechische coach gerust was gesteld ten aanzien van de geblesseerden, maakte hij na een gesprek met de selectie bekend dat aanvaller Miroslav Matusovic van Banik Ostrava thuisblijft. Tsjechië oefent zondag in Teplice nog een keer tegen Estland.


Duitsland, de eerste tegenstander van Oranje op het EK, heeft de oefenwedstrijd tegen Zwitserland in Basel woensdagavond met 2-0 gewonnen. Verdiend was dat nauwelijks te noemen, laat staan overtuigend. De Zwitsers, met PSV'er Johann Vogel als sturende kracht op het middenveld, waren lange tijd beter, maar verzuimden het overwicht in de score tot uitdrukking te brengen. In het laatste halfuur namen de Duitsers afstand door twee treffers van Kevin Kuranyi.


Bron: ANP