Menu

Tsjechisch team op bezoek bij Galasek

Een schoolvoetbalteam uit Tsjechië is drie dagen op bezoek in Nederland. Wat is een bezoek aan Nederland zonder een ontmoeting met Tsjechisch international Galásek? Ajax ontving de groep de hele vrijdag.

Elk jaar organiseert Coca Cola in Tsjechië een voetbaltoernooi voor schoolteams in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar. In de lente startte het toernooi, met deelnemers van 1240 scholen verspreid over het hele land. In juli werd de finaleronde gespeeld door de beste 16 teams.

He team van Teplice, dat toevallig ook in clubverband samen voetbalt, won de fantastische prijs om drie dagen naar Nederland te reizen. Elk jaar doet de winnaar een andere stad aan, voorwaarde is dat er een Tsjechische voetballer moet spelen. Zo was de winnaar vorig jaar in Liverpool, nu dus Amsterdam.

Om 11.00 uur vrijdagochtend, na een busreis van 13 uur, kwam de groep aan in de Amsterdam Arena. Vanaf de tribune werd de training, die in het stadion plaatsvond, bekeken. Na afloop stormden de jongens naar de ingang van de kleedkamers om handtekeningen van alle Ajacieden, maar natuurlijk een in het bijzonder, te bemachtigen.

's Middags was een grote tafel in Soccerworld gereserveerd, waar Galásek ook aan schoof. De kinderen wilden vooral weten hoe Galásek bij Ajax terecht was gekomen. ,,Ik heb ze verteld dat je er bijna alles voor over moet hebben. Ik vertelde ook dat ik op school een bevoorrechte positie had. Ik had een strakke planning waarin school en gym werd samengevoegd. Aangezien ik mijn schoolleraar goed kende, werd mij gelukkig altijd verteld wat ik precies moest leren voor een proefwerk. Dus ik kon alles goed combineren. De andere kinderen moesten alles leren, maar ik leerde slechts een gedeelte", aldus de Ajacied.

Er was ook aandacht voor de voetballertjes en de Ajacied van Tsjechische bodem. Twee cameraploegen, een van een nationale omroep en een van een lokale omroep, waren meegereisd. Voor de regionale televisie moest Galásek vertellen wat hem interesseerde toen hij 15 was. Lachend antwoordde hij: ,,Sport, school en meisjes!".

Na de lunch werd een kort bezoek gebracht aan de Ajax Fanshop, waarna snel een kleedkamer werd opgezocht. 's Middags stond een wedstrijdje tegen een ander jeugdteam op het programma. De groep bezoekt zaterdag de wedstrijd in de Holland Casino Eredivisie tussen Ajax en AZ. Een dag later reist het gezelschap weer terug naar huis.