Menu

Tuchtcommissie spreekt Ajax vrij

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Ajax vrijgesproken van verantwoordelijkheid voor de wanordelijkheden rond de Amstel Cup-wedstrijd Ajax - FC Utrecht. De aanklager betaald voetbal had Ajax aanvankelijk een schikkingsvoorstel van 7500 euro voorgesteld.

De tuchtcommissie heeft Ajax vrijgesproken omdat Ajax aannemelijk heeft kunnen maken dat voor, tijdens en na de wedstrijd afdoende maatregelen waren getroffen om de veiligheid in het stadion te garanderen. Ajax had de tweede ring volledig leeg gehouden, had ver voor de wedstrijd de kaartverkoop al stilgelegd en had voor een maximale scheiding tussen Ajax- en FC Utrecht-supporters gezorgd. Bovendien werden drie pelotons ME achter de hand gehouden en was de inzet van beveiligingspersoneel verdubbeld. Daarenboven had Ajax de meest stringente toegangscontrole aangekondigd en ingesteld.

In de uitspraak stelt de tuchtcommissie letterlijk: "De tuchtcommissie stelt vast dat buitengewoon uitgebreide en uitvoerige maatregelen te voren zijn getroffen. Het feit dat zich desondanks toch ernstige wanordelijkheden hebben voorgedaan, valt in dit licht bezien beschuldigde niet aan te rekenen."

De uitspraak van de tuchtcommissie is bovendien zo belangrijk omdat de neiging een politiek signaal af te geven het niet heeft gewonnen van een redelijke afweging van de feiten. Bij Ajax leefde de vrees dat met het opleggen van een straf aan Ajax de KNVB vooral een signaal wilde afgeven aan politiek Den Haag.

Ajax is door de tuchtcommissie eveneens vrijgesproken voor de wanordelijkheden die zich rond de competitiewedstrijd NAC-Ajax hebben voorgedaan.

De aanklager kan tot vier werkdagen na dagtekening (=woensdag 19 juni) nog beroep aantekenen tegen de uitspraak van de tuchtcommissie.

De misdragingen van Ajax-supporters bij het competitieduel Vitesse-Ajax zijn door de tuchtcommissie beboet met 5000 euro. Ajax gaat t tegen die straf in beroep. Ajax heeft aangegeven ruim 20.000 euro te willen investeren in nieuwe apparatuur die komend seizoen een nog grotere veiligheid rond uitwedstrijden van Ajax moet opleveren.