Menu
Tumultueus seizoen met magere zege afgesloten

Tumultueus seizoen met magere zege afgesloten

Door de 2-1 overwinning op FC Groningen waren de gemoederen na afloop van het laatste duel van het seizoen nog enigszins vrolijk. De wedstrijd zelf mag snel worden vergeten, want daarin liep het eigenlijk van geen kant. Rafael van der Vaart scoorde in waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het Amsterdamse rood en wit, terwijl Daniël de Ridder de drie punten over de finish sleepte.

Daarmee stond het duel symbool voor het hele seizoen. Het was niet best, maar uiteindelijk greep Ajax nog het maximaal haalbare. Vandaag de winst, over het hele seizoen voorronde Champions League.

Blind maakte na afloop niet al te veel woorden vuil aan de gewonnen wedstrijd. ,,Je hebt van die dagen dat alles mis gaat. Het begon al in de kleedkamer toen de rioolputjes omhoog kwamen. Op het veld gingen plotseling sproeiers aan en ik hoorde twee minuten voor het einde al muziek door het stadion klinken.”

Bovendien speelde zijn team in een tergend langzaam tempo en leek het nota bene wel of FC Groningen voor een zomer afscheid nam van zijn thuispubliek. Zij speelde immers met meer inspiratie dan Ajax. Ron Jans zei op de persconferentie ook dat hij deze wedstrijd had willen aangrijpen om te laten zien dat zijn FC Groningen ook tegen topclubs mee kan komen. ,,We doen het hier vaak hartstikke aardig”, aldus de Groningse trainer. ,,Maar we halen nooit een punt.”

Zo ook weer deze zondag in mei. Toch kwamen de gasten door het zwakke spel van Ajax in de slotminuut van de eerste helft verdiend op voorsprong. Wie anders dan Erik Nevland brak de wedstrijd open. Pas in de 64ste minuut maakten de Amsterdammers de gelijkmaker. Het was Rafael van der Vaart die na een opzet waarbij ook aanvoerder Tomás Galásek en Hedwiges Maduro betrokken waren de 1-1. ,,Daarna hebben we de wedstrijd verloren”, wist Jans. ,,Bij de hoge bal van Van Gessel nam Nevland verkeerd aan, maar die bal had erin gemoeten en vervolgens speelden we een kansrijke aanval met Bechan en Pinas helemaal niet goed uit. Dan kan je wachten op Ajax.”

'Les voor mij en team'

Ajax kwam een dik kwartier voor tijd ook inderdaad op voorsprong. Daniël de Ridder scoorde zijn tweede doelpunt van het seizoen en bracht daarmee de winst bij de thuisclub. ,,Maar we hebben slecht gespeeld”, vond Blind. ,,Afspraken werden niet nagekomen, de pressing op bepaalde mensen was slecht verzorgd en de loopjes bij de eerste paal kwamen niet op de momenten dat ze moesten komen. Nee, het was een beschamende eerste helft en ik was blij dat er in de tweede helft nog een opleving van een kwartier was. Als je de afsluitende wedstrijd wint, stemt dat je toch wat vrolijker. Dit duel was wel een les voor mij en voor het team. Dingen moeten samengaan en kwaliteit rendeert alleen als er genoeg wordt ingestopt. Dat was vandaag niet het geval.”

Drie minuten voor tijd gunde Blind Rafael van der Vaart een publiekswissel. De speler die misschien zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde, kreeg een staande ovatie van de fans. ,,Laat ik voorop stellen dat er geen akkoord is tussen de clubs. Van der Vaart is dus nog niet weg. Ik zou hem er graag bij willen houden. Vandaag maakte hij ook weer puur op individuele kwaliteit een goal en hij is goed voor een doelpunt of tien elf per seizoen. En die zouden we dan ergens anders moeten vinden.”

Blind heeft een dikke maand de tijd om de selectie naar zijn inzichten te vormen. Op maandag 4 juli staat namelijk de eerste training van de voorbereiding op het seizoen 2005-2006 op het programma.

Naar het fotoverslag Ajax - FC Groningen >>