Menu
Tussentijdse verklaring AFC Ajax

Tussentijdse verklaring AFC Ajax

In lijn met de gewijzigde wetgeving heeft AFC Ajax de hieronder beschreven tussentijdse rapportage opgesteld en gepubliceerd.

AFC Ajax NV maakt bekend dat de club in het derde kwartaal een omzet kende van € 19,4 miljoen. De omzet tot en met het derde kwartaal komt daarmee op € 54,8 miljoen. Het operationele resultaat na het derde kwartaal was negatief, echter het netto resultaat was positief dankzij het resultaat vergoedingssommen. Voor het gehele boekjaar, eindigend op 30 juni 2009, wordt een omzet verwacht van ca € 70 miljoen. Het operationele resultaat zal naar verwachting negatief zijn en ook het netto resultaat zal niet positief blijven. Dit onder de veronderstelling dat vóór einde boekjaar geen transferresultaten met een substantieel positief netto resultaat geboekt zullen worden.

De bijdrage van de transfer van Klaas Jan Huntelaar in het eerste halfjaar van dit boekjaar aan het resultaat vergoedingssommen heeft er niet toe geleid dat de verwachte afschrijving vergoedingssommen zodanig overtroffen wordt, dat dit het operationeel verlies zal compenseren. Investeringen in de spelersgroep hebben geleid tot verhogingen van de kosten op het gebied van salarissen en afschrijving vergoedingssommen.

Ajax hoeft geen beroep op de kapitaalmarkt te doen ter financiering van de bedrijfsactiviteiten. Ook na verwerking van het verwachte verlies beschikt Ajax over een gezonde financiële positie.

Vanaf 1 januari 2009 is de statutaire directie van Ajax uitgebreid met Rik van den Boog, algemene zaken, en Henri van der Aat, commerciële zaken. De Raad van Commissarissen is op 3 december 2008 uitgebreid met Jan Haars, CFO bij Corio.

Op sportief gebied valt te melden dat in de wintertransferperiode, van 1 januari 2009 tot en met 31 januari 2009, Rob Wielaert is aangetrokken voor het eerste elftal. Daarnaast zijn Hans Vonk, Laurent Delorge en John Goossens vertrokken bij Ajax en is Dennis Rommedahl op huurbasis naar NEC gegaan. Ajax heeft het contract met Gregory van der Wiel verlengd en een aantal jeugdspelers uit de opleiding gecontracteerd. Bij de technische staf heeft hoofdtrainer Marco van Basten op 6 mei 2009 besloten de club te verlaten, zijn contract wordt per 30 juni 2009 ontbonden. Naar de opvolger van de hoofdtrainer wordt gezocht. Aan het einde van het boekjaar zullen ook de beide trainers van het Beloftenelftal, Adrie Koster en Aron Winter, bij de club vertrekken. Pieter Huistra is op 14 mei 2009 aangetrokken als trainer van de Beloften.

Ajax heeft in het tweede deel van het seizoen de achtste finale van het UEFA Cup toernooi bereikt en werd daarin uitgeschakeld door Olympique Marseille. In de competitie eindigde Ajax op de derde plaats en zal hierdoor seizoen 2009/2010 deelnemen aan de Europa League. Hiervoor moet één voorronde worden gespeeld.

Voor het Amsterdam Tournament heeft Ajax overeenstemming bereikt met organisator Footballs World Series Ltd over het organiseren van het toernooi bij de opening van het seizoen voor de komende drie jaren. Met Mercedes Benz is een sponsorcontract gesloten voor de duur van vijf jaar vanaf 1 juli 2009. Naast het gebruik van sponsorfaciliteiten zullen de spelers en het personeel in een auto van het merk Mercedes Benz gaan rijden.

In het boekjaar 2008/2009 heeft Ajax nog geen merkbare invloed van de financiële crisis op haar bedrijfsvoering gezien. Sponsorinkomsten en seizoenkaartopbrengsten waren in lopende overeenkomsten vastgelegd. De verlenging van de seizoenkaart in de zomer van 2009 zal een eerste serieuze indicatie geven voor de mogelijke uitwerking van verminderde budgetbeschikbaarheid bij het publiek op de verkoop van plaatsen in het stadion.