Menu
Twaalfde man Ruud Suurendonk schiet uit zijn slof

Twaalfde man Ruud Suurendonk schiet uit zijn slof

Deze week gaan we terug naar 21 januari 1970 wanneer Ruud Suurendonk zich in de Jaarbeursstedenbeker met een onvervalste hattrick in de kijker van FC Barcelona speelt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


De ‘twaalfde man’, uitgerust met rugnummer 14, brengt uitkomst in de verlenging van de 3e Europese ronde tegen SSC Napoli. Ruud Suurendonk doet wat Dick van Dijk in 2 keer 3 kwartier heeft nagelaten: scoren. De invaller maakt er liefst 3, in 8 minuten.

De 4-0-overwinning brengt Ajax in de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker, het toernooi dat weldra de UEFA Cup zal gaan heten. Vaste reserve Suurendonk is de gevierde man, en de 26-jarige Amsterdammer zegt dat hij Vic Buckingham maar even zal aanschieten. ‘Want misschien wil Barcelona wel een miljoentje-of-wat voor mij op tafel leggen.’

Mies Bouwman en ‘Eén van de acht’
Buckingham is de vroegere Ajax-trainer die zowaar emplooi bij FC Barcelona heeft gevonden. De Engelsman is naar Amsterdam gekomen voor Johan Cruijff die zich in het televisieprogramma ‘Één van de Acht’ tegenover presentatrice Mies Bouwman heeft laten ontvallen dat hij Ajax wil verruilen voor een club in het buitenland. Buckingham, die Cruijff eind 1964 in het eerste elftal van Ajax liet debuteren, is door een journalist getipt over Johans uitspraak.

Buckingham is de vroegere Ajax-trainer die zowaar emplooi bij FC Barcelona heeft gevonden

Maar de voetballersgrenzen in Spanje zullen nog wat jaartjes gesloten blijven en Cruijff gaat met Ajax eerst nog Europa veroveren. Tegen Napoli speelt de dartelende Amsterdammer niet geweldig. Dat komt door het steenhard bevroren en spekgladde veld en door de aangepaste speelwijze.

Sjaak Swart (in het midden op de grond) heeft Ajax buitelend op voorsprong gezet. Achter hem springt Barry Hulshoff een gat in de lucht. Rechts Gerrie Mühren (op witte schoenen), Johan Cruijff en Dick van Dijk.
Sjaak Swart (in het midden op de grond) heeft Ajax buitelend op voorsprong gezet. Achter hem springt Barry Hulshoff een gat in de lucht. Rechts Gerrie Mühren (op witte schoenen), Johan Cruijff en Dick van Dijk.

Rinus Michels heeft hoog spel door het midden verordonneerd. ‘Omdat’, zo zal hij uitleggen aan de pers, ‘de bal mooi brengen op zo’n veld geen zin heeft. Een pass hoeft maar een centimeter onzuiver te zijn en je bent ‘m kwijt. Door die gladheid kun je immers nauwelijks wenden.’

Napoli-coach onder de indruk
Sjaak Swart werkt na een half uur de in Napels opgelopen 1-0-achterstand weg, maar hoe Ajax ook aandringt, de genadeklap blijft uit. De hoge ballen zijn veelal een prooi voor de Italiaanse verdedigers en hun in glanzende vorm verkerende doelman Dino Zoff.

Hoge ballen zijn veelal een prooi voor de Italiaanse verdedigers en hun in glanzende vorm verkerende doelman Dino Zoff

Michels besluit uiteindelijk Dick van Dijk, een dure aankoop van FC Twente die niet de gewenste doelpunten oplevert, in te ruilen voor Manus-van-alles Suurendonk. Die kogelt de bal eerst in de kruising om er meteen daarna van dichtbij nog 2 in te prikken.

De verliezende coach Giuseppe Chiapello is onder de indruk van het Amsterdamse aanvalsgeweld en zegt dat niet 1 Italiaanse topclub opgewassen is tegen Ajax. En dat terwijl de Amsterdammers ruim een half jaar eerder nog de oren zijn gewassen door AC Milan in de finale van de Europa Cup 1. Maar Chiapello heeft gelijk, want in de finales van 1972 en 1973 zullen Internazionale en Juventus geen partij voor Ajax blijken.

Lees ook: Rode en witte bloemen op de motorkap van Velibor Vasovic

Bijschrift foto boven: Ruud Suurendonk (die in het midden bijna geheel schuilgaat achter Giovanni Improta) heeft verwoestend uitgehaald en bezorgt Dino Zoff het nakijken. Links Piet Keizer, in het midden Johan Cruijff en rechts Gerrie Mühren. Beeld: Erfgoed Ajax
Beeld foto midden: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 923-1780