Menu
Twee keer eerder legde Ajax basis voor titel bij Heerenveen

Twee keer eerder legde Ajax basis voor titel bij Heerenveen

Drie dagen na het gelijkspel met FC Utrecht reist Ajax af naar Friesland voor het uitduel met sc Heerenveen. Door het nipte 2-2-gelijkspel van zondag hebben de Ajacieden alles nog in eigen hand. In de seizoenen 2010 - 2011 en 2011 - 2012 legde De Boer met zijn ploeg in Heerenveen een belangrijke basis voor de landstitel.

Heerenveen – Ajax 1-2
Ajax trof de Friezen in de jaargang 2010 - 2011 in de voorlaatste speelronde. Een zege was noodzakelijk om de race om het kampioenschap met FC Twente vol te houden. De Amsterdammers speelden echter een moeizame wedstrijd en gingen rusten met een 1-1-stand. Meteen na rust bezorgde Christian Eriksen de bezoekers een 1-2-voorsprong. De treffer van de Deen zorgde allerminst voor rust in de tent. Uiteindelijk was het aan goed keeperswerk van Kenneth Vermeer te danken dat Ajax met de volle buit uit Friesland  vertrok. Waarna de landstitel een week later werd veiliggesteld in de memorabele kampioenswedstrijd tegen FC Twente in een zinderende Amsterdam ArenA.

Driemaal Siem de Jong
Een seizoen later troffen beide teams elkaar - net als dit seizoen het geval is - in een doordeweekse speelronde. Het betrof in 2011-2012 speelronde 29. Ajax, dat vlak daarvoor de koppositie in de Eredivisie had overgenomen van AZ, werd ditmaal al na drie minuten in het zadel geholpen na een terechte rode kaart voor Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche. De Belg torpedeerde Siem de Jong. Theo Janssen benutte vervolgens de strafschop: 0-1. Het was het begin van een Amsterdamse stormloop op het Friese doel, waarbij Ismaïl Aissati en De Jong (3x) uiteindelijk scoorden. Met name de treffer van Aissati was een fraaie. Nadat hij Doke Schmidt kinderlijk eenvoudig had uitgespeeld schoot de middenvelder de bal met zijn linker snoeihard in de linkerbovenhoek.

Ook dit seizoen heeft De Boer met zijn formatie goede papieren om de titel te veroveren. Een nieuwe zege in en tegen Heerenveen zal echter opnieuw broodnodig zijn.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst