Menu
Twee keer prijs op Hemelvaartsdag

Twee keer prijs op Hemelvaartsdag

Op deze Hemelvaartsdag blijft het rustig op de meeste velden van de betaald voetbalorganisaties. Natuurlijk wordt er door zes ploegen nog hard gestreden om Europees voetbal of om promotie dan wel degradatie-afwending. Maar jarenlang stond op deze dag de bekerfinale geprogrammeerd. Op de Hemelvaartsdagen van 1993 en 1999 ging Ajax met de KNVB Beker aan de haal.

De KNVB heeft echter voor volgend seizoen de bekerfinale weer op Hemelvaartsdag gezet. Op donderdag 9 mei 2013 strijden twee clubs om die beker, zo maakte de KNVB in de publicatie over de speeldagenkalender bekend. ,,De uitgangspunten van de KNVB bekerfinale in De Kuip zijn voor alle partijen duidelijk: het moet, net als in 2011 met FC Twente - Ajax, een voetbalfeest zijn, in een vol en kolkend stadion met supporters van beide finalisten en twee teams die strijden om een hoofdprijs”, aldus competitieleider Gijs de Jong in het schrijven van de bond.

De laatste keer dat Ajax op Hemelvaartsdag de beker, toen nog Amstel Cup geheten, won was op 13 mei 1999. Tegenstander was Fortuna Sittard, dat onder leiding stond van de huidige bondscoach Bert van Marwijk en onder anderen Wilfred Bouma en Kevin Hofland in de gelederen had. Door de zege kreeg het moeizaam verlopen seizoen toch nog een vrolijke noot. Met de 2-0 bekerzege op Fortuna Sittard in de (halfvolle) Kuip wonnen de Amsterdammers niet alleen een nationale hoofdprijs, maar bovenal een ticket voor een Europees toernooi. Wederom was er een hoofdrol weggelegd voor uitblinker Jesper Gronkjaer. Met twee prachtige doelpunten besliste de Deen de finale. Bij Ajax speelden destijds onder anderen Edwin van der Sar, Jari Litmanen, Sunday Oliseh, Shota Arveladze en Mario Melchiot mee.

Ajax en sc Heerenveen betreden de Kuip op Hemelvaartsdag 1993. Ajax en sc Heerenveen betreden de Kuip op Hemelvaartsdag 1993.

De mooiste bekerfinale op Hemelvaartsdag was de strijd tussen sc Heerenveen en Ajax, waarvoor de fans massaal waren uitgelopen. Eindelijk was het stadion verdeeld in een evenredig aantal supporters. Ajax nam in de zevende minuut een voorsprong door een treffer van Edgar Davids, maar na iets meer dan een half uur bracht Erik Regtop de partijen in evenwicht (1-1). Dankzij Marc Overmars mocht Ajax toch met een 2-1 voorsprong de rust in gaan. Dan Petersen maakte het de verdedigers van Heerenveen flink lastig, eerst moest Gert-Jan Verbeek zijn meerdere erkennen in de Deen, daarna invaller Antoon Kuil. Petersen was voortdurend gevaarlijk. Hij stond aan de basis van de 3-1 van Stefan Pettersson. Heerenveen was moegestreden, waardoor Ajax in de slotfase nog een onwaarschijnlijk hoge eindstand van 6-2 kon bereiken. Bergkamp, Petersen zelf en wederom Overmars maakten er 6-1 van voordat Rodion Camataru de eindstand op 6-2 bepaalde.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst