Menu
Twee oefenduels op één dag

Twee oefenduels op één dag

Ajax is momenteel druk in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zo was de ploeg van trainer Frank de Boer tot enkele dagen geleden op oefenstage in het Oostenrijkse Stubaital, waar tevens met 0-3 werd gewonnen van het Duitse Dynamo Dresden. Terwijl deze week grotendeels op eigen bodem is getraind. Deze zaterdag volgt de weeksluiting met een trip naar Waalwijk en Doetinchem, waar Ajax om 16:00 uur en 20:00 uur twee oefenduels zal spelen tegen RKC Waalwijk en De Graafschap.

Met het aantrekken van Mike van der Hoorn en Bojan Krkic heeft De Boer in het nieuwe seizoen aanmerkelijk meer keuzemogelijkheden gekregen. In elk geval genoeg voor het opstellen van twee verschillende elftallen. Het voordeel daarvan is dat de 112-voudig international het gros van zijn spelersgroep een hele wedstrijd in actie ziet.

Het duel met RKC in het Mandemakers Stadion is een herhaling van de ontmoeting die eerder dit jaar plaatshad op 17 februari. Ajax won toen de competitiewedstrijd bij RKC met 0-2. Een stand die al bij rust was bereikt door treffers van Niklas Moisander en Christian Eriksen. In het tweede bedrijf verzuimden de Amsterdammers de score uit te breiden waardoor de Waalwijkers bleven geloven in een positief resultaat. Robert Braber kreeg nog de grootste mogelijkheid, maar de middenvelder zag zijn slap ingeschoten strafschop worden gekeerd door doelman Kenneth Vermeer. Uiteindelijk kwam het elftal van trainer Erwin Koeman het puntverlies niet tekort in de strijd tegen degradatie, want de Brabanders handhaafden zich ondanks een mager budget keurig voor de Eredivisie.

Christian Eriksen was afgelopen zaterdag tegen Dynamo Dresden de grote man met twee doelpunten. Christian Eriksen was afgelopen zaterdag tegen Dynamo Dresden de grote man met twee doelpunten.

Na het oefenduel in Waalwijk reist de recordkampioen in oostwaartse richting af naar het 120 kilometer verderop gelegen Doetinchem. Op de Vijverberg is het de beurt aan het volgende elftal Ajacieden hun kunnen te tonen aan de technische staf van Ajax. Tevens lopen sommige spelers een oude bekende tegen het lijf, want De Graafschap staat tegenwoordig onder leiding van Pieter Huistra. De Fries zwaaide in de jaargang 2009-2010 de scepter bij Jong Ajax, waarmee hij op een haar na de titel misliep.

De laatste keer dat Ajax aantrad in de Achterhoek was tijdens de seizoensouverture in 2011. Er leek toen zelfs even een valse start in het verschiet te liggen, want de ‘Superboeren’ namen al vrij snel brutaal de leiding door verdediger Ted van de Pavert, die uit een hoekschop hard raak kopte. De bezoekers stelden echter orde op zaken door toedoen van Miralem Sulejmani (2x), Derk Boerrigter en Theo Janssen. Twee laatstgenoemden luisterden daarmee hun competitiedebuut voor de kampioen op met een treffer. Behalve Huistra heeft De Graafschap met Vlatko Lazic en Timothy van der Meulen ook twee spelers met een verleden bij Ajax. Maar ook zij konden afgelopen seizoen niet verhinderen dat hun ploeg op een kleurloze achtste plaats eindigde in de Jupiler League.

In Waalwijk staat onder meer een weerzien op het programma met Dennis Rommedahl. De rappe buitenspeler verliet Ajax in 2010 en keerde na omzwervingen langs Olympiakos Piraeus en Brøndby IF deze zomer terug in de eredivisie. Met onder meer 124 interlands achter zijn naam voorziet de sympathieke Deen het elftal van Koeman van de broodnodige routine.

Na de wedstrijden tegen RKC en De Graafschap keert de selectie van Ajax terug naar Amsterdam. Maandag hervat Ajax de voorbereiding met het traditionele trainingskamp in De Lutte.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Pro Shots