Menu
Twee van Ajax' Europa Cups jubileren

Twee van Ajax' Europa Cups jubileren

Vandaag exact 20 en 25 jaar terug vierde Ajax twee van zijn grootste successen in de clubhistorie. De vier Europa Cups (Europa Cup I & Champions League) plus de twee Wereldbekers zijn natuurlijk dé hoofdprijzen die de Amsterdamse club ooit won. De UEFA Cup uit 1992 en de Europa Cup II voor Bekerwinnaar (1987) hebben ook een ereplek in de prijzenkast.

Een kwart eeuw terug - op 13 mei 1987 - won Ajax de toenmalige Europa Cup II, het Europese toernooi voor bekerwinnaars, door Lokomotive Leipzig te verslaan. In de Griekse hoofdstad Athene werd het 1-0 voor het Ajax van trainer Johan Cruijff. Op aangeven van Sonny Silooy kopte Ajax-aanvoerder Marco van Basten raak. De Oost-Duitsers kwamen die klap niet meer te boven.

Marco van Basten was beslissend in de Europa Cup II-finale tussen Ajax en Lokomotive Leipzig (1-0). Marco van Basten was beslissend in de Europa Cup II-finale tussen Ajax en Lokomotive Leipzig (1-0).

Vijf jaar later, op 13 mei 1992, lieten de Ajacieden opnieuw van zich spreken in Europa. De finale van het UEFA Cup-toernooi werd toen nog gespeeld over twee duels. Torino en Ajax mochten dat seizoen uitmaken wie de ‘derde’ Europa Cup kon bijzetten in zijn prijzenkast. Na de heenwedstrijd, twee weken terug, in Turijn (2-2, Ajax-doelpunten Wim Jonk en Stefan Pettersson) moest Ajax de klus klaren in het Olympisch Stadion. In een ware thriller volstond de 0-0 voor de Amsterdammers om de laatste, nog ontbrekende Europa Cup in de prijzenkast van Ajax bij te zetten. De latere Ajax-trainer Frank de Boer behoorde die avond tot de feestvierende Ajacieden in het kolkende Olympisch Stadion.

Houd Ajax TV in de gaten voor specials over de Europa Cup II en de UEFA Cup die Ajax 25 en 20 jaar geleden won.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Ajax Erfgoed

Ajax-rechtsbuiten John van 't Schip stijlvol in actie in de returnwedstrijd van de UEFA Cup-finale tegen Torino. Ajax-rechtsbuiten John van 't Schip stijlvol in actie in de returnwedstrijd van de UEFA Cup-finale tegen Torino.
Vandaag exact 25 jaar geleden toonde Ajacied Van Basten de Europa Cup II. Vandaag exact 25 jaar geleden toonde Ajacied Van Basten de Europa Cup II.