Menu
Tweede Hollandse treffen IK Start

Tweede Hollandse treffen IK Start

Voor de tweede keer in de historie trekt IK Start naar Nederland voor een returnwedstrijd in Europees verband. Net als 25 jaar terug moet Start een achterstand ongedaan zien te maken.

Zover zal Ajax het nooit willen laten komen natuurlijk. Het zou ook wat zijn als IK Start een 2-5 achterstand in de ArenA weet weg te poetsen. Dan moeten de Noren met minimaal 4-0 winnen en dat lukte ze in de Noorse competitie nog niet. Want van de uitwedstrijden won Start er dit seizoen drie, telkens met een doelpunt verschil.

Afgelopen weekeinde verloor de ploeg van trainer Stig-Inge Bjørnebye met 1-0 van Valerenga. Gezien de onderlinge verhouding op de ranglijst, had Start daar misschien wel iets meer uit kunnen halen dan een nederlaag. Nieuw in de selectie was de keeper. Of Bjørnebye ook in de ArenA de jonge keeper in plaats van de doelman die het thuisduel keepte zal gebruiken, zal misschien woensdagavond bij de training in het Amsterdamse stadion blijken.

De Noren zullen hun huid zo duur mogelijk willen verkopen. Het is namelijk niet zomaar iets voor de middenmoter om in een stadion met een capaciteit van vijftigduizend toeschouwers te spelen. Of het stadion redelijk gevuld zal zijn, is nog afwachten want vanuit de Ajax-supporter geredeneerd is er van eventuele spanning na die grote uitzege bijna geen sprake meer.

Voor Start is het de tweede keer dat de club naar Nederland afreist om zich in een Europees toernooi te meten. In 1981 speelde de bescheiden Noorse club nota bene in de Europa Cup I tegen de kampioen van de Eredivisie, AZ. In Kristiansand versloegen de Alkmaarders de gastheren al met 3-1, maar in eigen huis zat er niet meer in dan een magere 1-0 overwinning.

Ajax won dus al met 5-2 in Noorwegen. Voor grotendeels lege tribunes (slechts 1.840 van de ruim 12.000 zitjes in Lillestrøm waren bezet) had Ajax het nog verbazingwekkend lastig. Pas in het laatste halfuur namen de Amsterdammers afstand. Hoewel hij als invaller voor Mauro Rosales slechts een uurtje mee mocht doen, was Ryan Babel de enige uitblinker aan Ajax-kant. Drie van de vijf doelpunten (gemaakt door Huntelaar, Rosenberg, Sneijder, Roger en nogmaals Huntelaar) werden door hem in de steigers gezet.

De winnaar van het tweeluik gaat in de koker voor de loting van de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. De loting wordt op dinsdag 3 oktober in Nyon gehouden. Daar verschijnen vanaf 13.00 uur de poules, waarin de clubs vijf wedstrijden afwerken.
De poulewedstrijden worden gespeeld op 19 oktober 2006, 2 november 2006, 23 november 2006, 29/30 november 2006, en de vijfde en laatste wedstrijd staat voor 13/14 december op de kalender.